Nieuws Retail
Faillissement voor speelgoedketen Intertoys
Speelgoedwinkel Intertoys is failliet. De winkels blijven voorlopig gewoon open. Er wordt druk gesproken met verschillende partijen over een doorstart. Voor de ruim 3000 medewerkers ziet het er somber uit: voor hen is ontslag aangevraagd, zo schrijft het AD.

De grootste speelgoedketen van het land vroeg vorige week surséance van betaling aan. Door de felle concurrentie in de speelgoedbranche zag de keten zijn verkopen in tien jaar tijd halveren. Niet alleen winkels in de traditionele speelgoedsector maar ook daarbuiten, zoals Kruidvat en Action, hebben een steeds groter deel van de markt naar zich toe weten te trekken.
,,In de huidige marktomstandigheden staat ook een marktleider in speelgoed als Intertoys onder voortdurende druk’’, zei Roland Armbruster, ceo van Intertoys. Afgelopen periode onderzochten de bewindvoerders Jasper Berkenbosch (advocatenkantoor Jones Day) en Joris Lensink (De Vos & Partners) de mogelijkheden om Intertoys te herstructureren. Inmiddels worden gesprekken gevoerd met meerdere kandidaten voor een doorstart.
Het speelgoedbedrijf telt zo’n 400 vestigingen in Nederland en België. De winkels in België vallen overigens buiten het faillissement. Bij onze zuiderburen wordt gesproken met één overnamepartij, zo laat een woordvoerder weten. In Nederland zijn ongeveer 100 winkels in handen van zelfstandige ondernemers.
Als Intertoys failliet gaat, dan valt een franchise daar niet automatisch onder. ,,Dat zijn gewoon eigen ondernemers’’, zei de woordvoerder eerder. Het faillissement kan wel impact hebben voor de bedrijfsvoering van die franchisers. Zo vallen bijvoorbeeld de voordelen weg die ze hadden op het gebied van logistiek en inkoop. Wie groot inkoopt, betaalt immers lagere prijzen. Veel franchiseondernemers lieten de afgelopen week al weten door te gaan, ook als het moederbedrijf de deuren zou sluiten.
Blokker
Het in 1976 opgerichte Intertoys was tot eind 2017 eigendom van Blokker, maar werd verkocht aan Alteri Investors, een Britse retailinvesteerder. De Blokker Holding heeft het al jaren moeilijk en wilde van zijn formules af, op hoofdmerk Blokker na. Eerder werd Leen Bakker afgestoten. De Xenos-winkels gingen naar Casa, dat overigens eigendom van de familie Blokker is.