Nieuws Retail

Ultieme testwinkel Go2market komt na Oostenrijk en Duitsland ook naar Nederland

Je nieuwe product, verpakking of presentatie testen in een winkelomgeving waarin de klant geen sociaal wenselijk gedrag vertoont, maar puur op gevoel handelt. Het kan bij Go2market, een supermarkt die alleen toegankelijk is voor leden die samen een nauwkeurige afspiegeling van de bevolking vormen. Retailtrendwatcher Fred Rutgers is partner van de Oostenrijkse oprichter en gaat hen helpen het concept naar Nederland te halen.

Robbert Daalder 10 juni 2022

Go2market supermarkt fred rutgers

Een testschap in de Duitse Go2market.

We zijn ze allemaal weleens op straat tegengekomen: de student met een enquête omtrent een product. Natuurlijk zet je een vinkje in het vak dat duurzaamheid symboliseert. De grote vraag is echter of je er later in de winkel ook daadwerkelijk toe bereid bent om extra te betalen voor die nieuwe vegan Snickers? Bij Go2market krijgen bedrijven zeer representatieve antwoorden op dit soort vragen.

,,De klanten van deze supermarkten in Wenen en Keulen zijn lid van Go2market”, vertelt Rutgers. ,,Per winkel zijn het er minstens 2.600. En deze leden worden onder behoud van hun sociaal demografisch profiel toegelaten. Op die manier ontstaat er een klantenbestand dat een perfecte afspiegeling van in dit geval de Duitse of Oostenrijkse bevolking is.”

Retailtrendwatcher Fred Rutgers.

Lees ook: Fred Rutgers over slim groeien: 'Weet wat je doelgroep is en geef jouw concurrenten het nakijken'

,,Die vegan-variant van Snickers ligt hier daadwerkelijk in het schap”, vervolgt de retailspecialist enthousiast. ,,Maar let op, klanten mogen er maar eentje kopen. Op die manier moeten zij écht een harde keuze maken. Wie lid wordt, betaalt 15 euro per maand en krijgt daar 65 euro shoptegoed voor terug.” Go2market doet er alles aan om de nieuwsgierigheid en keuzebereidheid van klanten te bevorderen.

Geluid nabootsen om dorst te creëren

Rutgers was deze week zelf in Keulen om met de mensen achter Go2market in gesprek te gaan, maar zeker ook om de supermarkt te ervaren. ,,Er stond daar een display met blikjes drinken. Er zat een sensor boven dat display en toen ik erlangs liep, hoorde ik het geluid van een blikje dat werd geopend. Niet gelogen; ik kreeg er dorst van.”

,,Een ander voorbeeld”, vervolgt hij. ,,Shampoo. Het staat daar in allerlei varianten in het schap. En terwijl ik mezelf aan het beraden ben over welke ik wil kopen, word ik geobserveerd door camera’s. Die zien het dus zodra ik een fles pak, of ik het etiket lees, het terugzet of uiteindelijk meeneem. En als ik dat dan doe, krijg ik even later een vragenlijst over het product gemaild. Het blijkt dat 70 procent van de leden deze netjes invult.

Lidl vraagt al om positief onderzoeksrapport

Merkartikelfabrikanten zijn hier volgens Rutgers razend enthousiast over. En voor Duitse supermarktketens geldt hetzelfde. Zo zegt Lidl nu al tegen sommige fabrikanten dat zij eerst maar eens langs de testsupermarkt moeten gaan om te kijken of hun product aanslaat. Zijn de reacties goed, dan kan de fabrikant met het onderzoeksrapport terugkomen om alsnog onderdeel van het assortiment te worden. ,,En zo zijn er dus steeds meer partijen die deze testwijze als voorwaarde stellen.”

Rutgers heeft het over de Go2market-filialen in Wenen en Keulen. Hoe zit het met Nederland? ,,Het is de bedoeling dat we hier begin 2023 een Go2market hebben. In de Randstad, meer mag ik er nog niet over zeggen. De locatie doet er bovendien ook niet zo toe omdat er dus met demografische profielen wordt gewerkt. Zolang het er maar 2.600 zijn. En zegt een gepensioneerde en getrouwde man van 70 jaar oud zijn lidmaatschap op, dat gaat Go2market op zoek naar een vervanger met precies hetzelfde profiel als deze man.”

Lees ook: Met deze 5 stappen ga jij ook aan in plaats van in je bedrijf werken

Ondernemers die hun product, verpakking of presentatie straks in de Nederlandse Go2market willen testen, kunnen de retailtrendwatcher/partner nu al benaderen (06 51 54 22 22 of fred@fredrutgers.com). ,,Ik ga voor ze aan de slag. Ook als ze niet kunnen wachten en alvast in de Duitse markt willen testen."

Testen in Go2market relatief goedkoop

,,Voorwaarde is dat er per proef zeshonderd stuks moeten worden aangeleverd. Wil je bijvoorbeeld drie varianten tegen elkaar aftesten, dan lever je dus ook drie keer zeshonderd stuks. Vervolgens worden er duidelijke afspraken gemaakt over wat je precies wil testen en hoe je dat voor je ziet.”

,,Qua kosten varieert het nogal. Die hangen namelijk af van de complexiteit van het onderzoek. Is het product bederfelijk, moet het gekoeld bewaard worden, enzovoorts. Over het algemeen vind ik het verrassend goedkoop. Logisch ook wel, want je betaalt niet langer voor studenten die een hele dag de straat op moeten met jouw product, maar voor slechts één medewerker in de Go2market. Met een bestand van 2.600 klanten is het er nooit druk.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws