Nieuws Retail

Haaksbergse ijsmaker Paul Wilderink wint Champions League voor ijsbereiders

IJsmeester Paul Wilderink wint prestigieuze prijs. Hij is uitgeroepen tot ijsvakman van het jaar door zijn vakvereniging, zo schrijft Tubantia Enschede.

Stefan Wegdam | Foto: Frans Nikkels 28 februari 2018

Paul wilderink ijsmaker

Op het Scholtenhagen wordt vanavond de eerste marathon op natuurijs verreden, maar de echte ijsmeester bereidt zich al voor op het naderende voorjaar.

Paul Wilderink hoopt dat het kwik snel gaat stijgen. Voor de eigenaar van de gelijknamige ijssalon aan de Blankenburgerstraat is het ijsseizoen goed begonnen. De Haaksbergenaar is uitgeroepen tot ijsvakman van het jaar. Voor de ijsbereider is dat een geweldige opsteker zo vlak voor de eerste openingsdag. „Het is een prestigieuze prijs. Deze wedstrijd is de Champions League voor de ambachtelijke ijsbereiders”, maakt Wilderink de vergelijking met het koningsbal voor de beste voetbalclubs van Europa.

Lees ook: Eigenaar Goudse ijssalon over zijn succes als ondernemer en ijs in het ziekenhuis

De bekendmaking van de winnaar is traditioneel vlak voor het nieuwe ijsseizoen. Daar is over nagedacht. De vakvereniging voor ambachtelijke ijsbereiders VAIJ wil deze koude lekkernij promoten wanneer het voorjaar lonkt. Het is bijna maart, maar Koning Winter regeert. Wilderink heeft niets tegen de winter. „Maar dit is wel erg laat in het seizoen. Deze temperatuur hadden we in januari moeten hebben.” Wilderink hoopt dat het kwik volgende week flink is gestegen. Op woensdag 7 maart staan hij en zijn vrouw Ellen weer in de zaak om ijs te verkopen. „Dat is onze openingsdag”, zegt de Haaksbergenaar.

IJsvakman van het jaar

Op de ijskaart staat dan ook bosbessensorbetijs. Daarmee won Wilderink de verkiezing van ijsvakman van het jaar. Zo’n 160 ambachtelijke ijsbereiders deden mee aan de wedstrijd in Wageningen. Een jury onderwierp de zelfgemaakte sorbets aan een nauwkeurige inspectie. Een week geleden kwam er goed nieuws uit Wageningen. Het ijs van Wilderink was als beste beoordeeld. De juryleden hanteerden twee criteria: smaak en creatie. Alleen een lekkernij maken is niet voldoende. De sorbet moet ook fraai ogen.

Wilderink ging bij de keuze voor de bosbessen niet over één nacht ijs. Die moesten van goede kwaliteit zijn. De bosbessen werden niet gekocht in een supermarkt. Die haalde hij bij bosbessenkwekerij La Francaise in het buitengebied van Enschede. De juryleden in Wageningen waren overtuigd. Wilderink is trots op deze prijs voor zijn vakbekwaamheid. „Het is mijn tweede keer. In 2013 heb ik deze wedstrijd ook al eens gewonnen”, zegt Wilderink.

De ijsbereider uit Haaksbergen kan echter niet op zijn lauweren rusten. Eind maart wordt er nog een prijs uitgereikt. Wilderink is ijsvakman van het jaar, maar er is ook nog een prijs voor de beste ijssalon van Nederland. „In de komende weken komt er een mysteriegast. Die bezoekt de tien ijssalons die als hoogste zijn geëindigd in Wageningen. De mysteriegast gaat de zaak beoordelen. Nu hoop ik natuurlijk ook ijssalon van het jaar te worden.” De bekendmaking daarvan is op 24 maart, de dag van het ijs.