Nieuws Retail

Deze Helmondse straat wordt gerund door enkel vrouwelijke ondernemers

De oude Speelhuis-boulevard in Helmond, nu Markt geheten, telt sinds kort alleen vrouwelijke ondernemers. En die pakken het anders aan dan de mannen.

Lizette van Neer (AD) 4 juni 2020

Vrouwen ondernemers helmond winkelstraat

Vijf vrouwelijke ondernemers in het centrum van Helmond: v.l.n.r. Belkiz Cruz, Linda Meulendijks, Lisa Guo, Jeanette Hendriks en Antonia Botas. Foto: Sem Wijnhoven/DCI Media

Net om de hoek voor cafetaria 't Huukske staat het standbeeld van de 'winkelende dames' van Gerard Brouwer. Toepasselijk, want in de winkelstraat zijn het louter vrouwen die er ondernemen. Van de negen winkelpanden staan er drie leeg, de overige zes zijn in handen van vrouwelijke ondernemers. En die hebben de handen ineen geslagen, vertellen Antonia Botas (52) en Jeanette Hendriks (42) namens hen allen in het AD.

''We zijn close. We voelen bij elkaar als er iets niet goed gaat en dan zijn we er voor elkaar''

Jeanette Hendriks, ondernemer

Als eerste vestigde Botas zich er zes jaar geleden met haar restaurant Portugal Mar. ,,Eerst zaten er nog een koffiezaak en opticien, gerund door mannen, maar langzaamaan vertrokken alle mannen uit het straatje. Sinds april zijn er alleen nog vrouwelijke ondernemers. Het is per toeval zo gegroeid." Na Botas kwam Lisa Guo van cafetaria 't Huukske, toen Jeanette Hendriks met Tiendas Diferentes, daarna Mandy van Moorsel met Mandys Maison, Belkiz Cruz begon haar Dominicaanse restaurant en sinds twee weken runt Linda Meulendijks er schoonheidssalon Face and Bodycare.

Lees ook: Techsector: gebrek aan vrouwelijke investeerders wreekt zich

We gunnen elkaar meer

Hendriks vertegenwoordigt de winkelstraat in het ondernemersoverleg. Ze heeft wel een idee waarin zij anders ondernemen dan mannen. ,,We zijn close. We voelen bij elkaar als er iets niet goed gaat en dan zijn we er voor elkaar. Linda, Mandy en ik zijn overdag in onze zaken en houden de boel in de gaten, de anderen doen dat 's avonds. Als er iets is, bellen we elkaar."

En dat werkt, ondervond Botas onlangs. ,,Een man kwam, nadat hij zelf een verkeerd afhaalgerecht had besteld, terug en eiste schreeuwend zijn geld terug. Dat verliep vervelend, want ik heb geen cash, alleen pin. Lisa van 't Huukske sprong bij en gaf die man het bedrag zodat hij wegging."

''De mannelijke ondernemers vonden dat er hier te weinig volk kwam. Wij groeten iedereen die hier komt''

Antonia Botas, ondernemer

Hendriks: ,,Misschien gunnen we elkaar meer. We verwijzen klanten naar elkaar door. Antonia gebruikt de tapasplanken die Jeanette verkoopt, Linda verwijst klanten voor duurzame wattenschijfjes naar mij." Botas: ,,De mannelijke ondernemers vonden dat er hier te weinig volk kwam. Wij groeten iedereen die hier komt. Het is een straatje zonder grote winkelketens maar met lokale ondernemers, de kubuswoningen trekken toeristen, in de bomen hangen strikken met Brabantse blokjes. En ik heb horen zeggen dat er een kapperszaak bij komt. Gerund door een vrouw."

Lees ook: Sophie Kahn is succesondernemer in New York: ‘we hopen de nieuwe Cartier te worden’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.