Nieuws Retail

HEMA bereikt akkoord met schuldeisers over structurele schuldverlaging

Winkelketen HEMA heeft een akkoord bereikt met zijn schuldeisers over het verlagen van de uitstaande schulden van het bedrijf. Dat meldt het bedrijf deze morgen. De schulden worden omgezet in aandelen, zo schrijft het AD. Hierdoor heeft het bedrijf meer ‘financiële flexibiliteit’. Door de regeling neemt de schuldpositie van HEMA met 450 miljoen euro af tot 300 miljoen euro.

Bonne Kerstens 15 juni 2020

HEMA steun staat crisis retail

Met het akkoord komt er een einde aan de periode van twee jaar waarin miljardair Marcel Boekhoorn de enige eigenaar was van HEMA, en wordt het bedrijf verlost van de molensteen van hoge schulden die het bedrijf al sinds 2007 dwars zat. De schuldeisers nemen alle aandelen over in ruil voor het schrappen van meer dan de helft van de schulden van ongeveer 880 miljoen euro. Dat scheelt HEMA op jaarbasis tientallen miljoen euro’s aan rente.

De schuldeisers hadden enige tijd geleden hun voorstel gedaan om HEMA over te nemen in ruil voor het kwijtschelden van een deel van hun vorderingen. Eigenaar Marcel Boekhoorn wilde de controle niet kwijt en besloot een tegenbod te doen, maar kwam er niet uit met de schuldeisers. HEMA besloot daarop de eigen onderhandelingen met de geldschieters door te zetten om zo het bedrijf te redden.

Vandaag moet HEMA een obligatielening ter waarde van iets meer dan 50 miljoen euro aflossen. Als dat niet zou lukken, hadden de schuldeisers het faillissement van de warenhuisketen aan kunnen vragen en was het bedrijf verder van huis geweest.

De financiële zorgen bij HEMA ontstonden in 2007 toen de Britse investeerder Lion Capital de winkelketen kocht en het bedrijf daar zelf voor liet betalen. Die hoge schuldenlast was houdbaar in goede tijden, maar met de coronacrisis erbovenop werden de problemen te groot.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.