Nieuws Retail
Retail in China als inspiratie voor Nederlandse ondernemers
In supermarkten kun je verse vis, kreeft en krab laten bereiden. Er is vaak ook een restaurant, met robots in de bediening. En intussen gaan boodschappentassen over een band door de lucht naar de uitgang, waar bezorgers klaar staan. In de retail in China is alles er vooral op gericht online en offline perfect samen te laten gaan. Inspiratie, ook voor Nederlandse retailers.

Retailers in China zijn van het 'gewoon proberen'. Werkt een nieuw concept niet, dan snel uitbreiden. Werkt het niet? Jammer, en snel stoppen.
Ed Sander van ChinaTalk begeleidt studiereizen voor Nederlandse retailers naar China en heeft net een dynamische week achter de rug. De groep liet zich onderdompelen in winkelconcepten zoals de beroemde Hema- en 7Fresh-winkels. Let wel: de Hema in China heeft niets te maken met de Hema zoals wij die kennen, in Nederland. De internationale naam is Freshippo, maar in China kent iedereen de keten als 'Hema' en dus staat die naam in Chinese tekens op de winkels.
Perfect winkelconcept
Aan het eind van de studiereis vatten de deelnemende retailers hun indrukken samen. „Nederlanders werken een winkelconcept uit tot het perfect is. In China zet een bedrijf veel sneller een nieuw concept in de markt. Als het niet goed werkt stoppen ze. Als het werkt, breiden ze snel uit. De innovatie gaat veel sneller dan hier. Dat was hun belangrijkste conclusie,” vertelt Ed Sander vanuit China.
'In China gebruiken ze de winkels om vertrouwen te wekken bij de klanten en die vervolgens naar de app te halen'
Kreeften en krabben
Bij de Chinese Hema vullen online en offline elkaar perfect aan. Online alleen zou klanten te weinig bieden, ze willen ook de ervaring in de winkel kunnen meemaken. Tijdens het winkelen moet je lekker kunnen eten, je moet het gevoel hebben er echt even uit te zijn. De producten zijn vers, kreeft en krab ligt er in grote waterbakken. In sommige supermarkten schuiven robots het dampende bord naar je tafel.
Maar ook in China hebben mensen hebben weinig tijd, dus willen ze ook online kunnen bestellen. Wie binnen een straal van drie kilometer van de winkel woont, heeft zijn bestelling in een half uur in huis.
Zo eenvoudig reken je boodschappen af in de IFuree Golf self-service supermarkt in Tianjin, China: met gezichtsherkenning. Veel winkels zijn daar overigens van teruggekomen en kiezen voor zelfscanning.
E-commerce
Moederconcern Alibaba heeft de Hema ook opgezet omdat de groei in e-commerce begint af te nemen. „De kosten om een nieuwe klant online te werven, worden steeds hoger,” zegt Ed Sander. „Ze gebruiken de winkels om vertrouwen te wekken bij de klanten en die vervolgens naar de app te halen. Zijn de klanten eenmaal zover, dan blijkt dat ze toch vooral online hun boodschappen doen.”
De Hema-app geeft veel extra informatie over producten. Niet alleen waar ze vandaan komen, maar ook bijvoorbeeld recepten en reviews. Ook in de winkels zelf krijg je die te zien als je met je smartphone een product scant. Zulke extra informatie versterkt het vertrouwen bij consumenten.
Big data
Het gebruik van big data is vanzelfsprekend. De meeste Chinezen hebben geen probleem met dataverzameling, ze zijn het gewend. De data zorgen ervoor dat de aanwezige producten precies op de vraag zijn afgestemd. Versproducten als groenten krijgen een label met de datum. Zijn ze aan het eind van de dag niet verkocht, dan worden ze verwerkt in soepen of salades die je in het restaurant in de supermarkt kunt krijgen.
'De inspiratie die je in China kunt opdoen zit vooral in nieuwe winkelconcepten, nieuwe businessmodellen, die ze snel in de markt zetten'
Hightech
De opmars van de Hema heeft tot vergelijkbare winkels van concurrenten geleid. In 7Fresh, onderdeel van het JD-concern, zijn testen gedaan met robotkarretjes die de weg kennen in de supermarkt. Aan de bar kun je koffie in 3D laten printen, zodat je op het schuim een fraaie afbeelding van jezelf terugziet. Techgigant Tencent werkt weer met een andere winkelketen. „Maar de uitrol van hightech winkels bij concurrenten stagneert,” merkt Ed Sander op. „Het gaat per concern om een handjevol locaties.”
Chinese retailers zijn ook op vernieuwingen teruggekomen. „Bij onbemande winkels kon je inchecken met een QR-code en gezichtsherkenning. Je liep met je producten door een poortje en dan werd het bedrag automatisch afgeschreven van je mobiele tegoed. Dat is niet aangeslagen. Veel van die winkels zijn teruggegaan naar zelfscanning, vergelijkbaar met een Albert Heijn to go.”
Lees ook: 'New retail' in China: zo gaan ook wij straks winkelen
Inspiratie
Moederconcern Alibaba heeft met de Chinese Hema grootse plannen voor uitbreiding. Nu zijn er zo’n 160 winkels, over vijf jaar moeten dat er tweeduizend zijn. Eerst is China aan de beurt, later wellicht ook het buitenland, maar dan onder de naam Freshippo.
Voor Nederlandse retailers blijft China een spannend lab waar veel te zien is. Ed Sander: „De inspiratie die ondernemers in China kunnen opdoen zit 'm vooral in nieuwe winkelconcepten, nieuwe businessmodellen, die ze snel in de markt zetten.”