Nieuws Retail
Brutale klanten, coronacrisis en inflatie: Wilfried is het zat en sluit zijn elektrozaak
Hij heeft van alles geprobeerd, maar het is niet gelukt. Eigenaar Wilfried ter Avest van Electrosan in Hengelo gooit de handdoek in de ring. In oktober sluit zijn zaak. „Het gaat gewoon niet meer. Je moet ook kiezen voor je eigen gezondheid.”

Wilfried ter Avest heeft te vaak de indruk dat zijn winkel alleen maar wordt gebruikt als showroom. Foto: Reinier van Willigen
Het lijkt wel of het in scène is gezet. Maar dat is het niet. Juist als de verslaggever van het AD de winkel binnenkomt, heeft de eigenaar van Electrosan een klant aan de lijn. Uitgebreid vertelt Wilfried ter Avest (56) welk onderdeel de klant moet hebben voor z’n kapotte Nilfisk. Maar of de bestelling ook daadwerkelijk volgt na dat gratis advies...
Nog een voorbeeld dan. Een man komt de winkel binnen en vertelt zonder blikken of blozen dat zijn echtgenote een ledstrip heeft gekocht via internet. „‘Kunnen jullie me even vertellen hoe ik dat aan moet sluiten?’ Soms brengen ze zelfs de doos mee.”
''Je ziet het elke week verder in elkaar zakken. Financieel gaat het gewoon niet meer. De deur moet gewoon dicht''
Corona heeft volgens ondernemer het online kopen flink versneld
Dit is een van de redenen voor het besluit van Ter Avest om te stoppen met de elektrospeciaalzaak. Op 1 oktober is het over en uit. Corona heeft volgens hem het online kopen flink versneld. „Ik kan soms met de prijzen van materialen op internet niet meekomen. Op een gegeven moment ben je alleen nog maar goed voor het advies.”
Wilfried ter Avest is als zaterdagverkoper begonnen bij Electrosan. „Toen zat ik nog op de MTS.” Met het diploma op zak, ging hij aan de slag als accountmanager bij een elektrotechnische groothandel. In 1997 werd de winkel, die in 1973 is begonnen, door brand verwoest. Het vuur was aangestoken door een pyromaan. Electrosan-oprichter Wim Nijhof zat er volgens Ter Avest even doorheen en dreigde te stoppen met de zaak. „De aanblik van die afgebrande zaak, dat vergeet je niet. Ik heb tegen Wim gezegd: ‘Je laat je toch door zo’n pyromaan de kop niet gek maken.’ Ik heb toen voorgesteld om het met z’n tweeën te doen.” Zo geschiedde. Toen Nijhof de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt is Ter Avest alleen verder gegaan met het bedrijf.
Lees ook: Horeca-ondernemer Wim (53) moet zijn café vanwege ernstige artrose verkopen
Electrosan leverde aan horeca, scholen en beheerders van kantoorpanden
Echt vrolijk wordt een mens niet van dit verhaal van een kleine ondernemer die alle moeite heeft gedaan zijn bedrijf open te houden. „Je ziet het elke week verder in elkaar zakken. Financieel gaat het gewoon niet meer. De deur moet gewoon dicht.”
Voor corona had de winkel een stabiele, vaste klantenkring. Electrosan leverde onder meer aan horeca, scholen, aan beheerders van kantoorpanden. En uiteraard aan particulieren. Maar de tijden zijn veranderd. „Scholen zijn steeds meer gaan clusteren. Die clusters hebben allemaal een eigen inkoper. Vroeger kwam de conciërge hier nog gewoon.”
''Ik wil er geen zielig verhaal van maken, hoor. Maar dit is de realiteit voor een ondernemer op dit moment. Het is gewoon niet leuk''
Tweede lockdown werd elektrozaak fataal
De eerste lockdown is Electrosan nog redelijk doorgekomen. Tijdens de tweede lockdown hebben ook de wat oudere klanten volgens Ter Avest internet leren kennen. Als je vroeger schakelmateriaal kocht en je wist niet hoe een hotelschakeling werkt, kreeg je aan de Oldenzaalsestraat een schemaatje. Service van de zaak. Tijdens de lockdown hebben klanten ontdekt dat het antwoord op technische vragen ook vaak te vinden is op internet. „Toen zag ik het echt teruglopen. Het gaat gewoon niet meer. Je moet ook kiezen voor je eigen gezondheid. De dokter heeft op een gegeven moment tegen me gezegd dat ik vier weken rust moet nemen.”
Maar de enige medewerker zit al een jaar in de ziektewet, de eigenaar moet echt alles in z’n eentje doen. „Ken je die reclame van vroeger: wie is die man die op zondag het vlees komt snijden? Dat ben ik nu!” Die vier weken rust nemen? „Dat kan ik niet. Wat moet ik dan? De deur dicht doen? Dat kan toch niet?”
Lees ook: Jack (59) kan geen personeel meer vinden en trekt na 37 jaar deur dicht van zijn Restaria
Dan valt hij even stil. „Ik wil er geen zielig verhaal van maken, hoor. Maar dit is de realiteit voor een ondernemer op dit moment. Het is gewoon niet leuk.” Ter Avest weet dat hij niet de enige is met dit verhaal.
Klanten zijn soms erg brutaal en huur winkelpand hard gestegen
Klanten klagen volgens hem wel eens dat het Hengelose centrum zo leeg is. „Dan zeg ik: dat doen jullie allemaal zelf, je doet dat jezelf aan. Als jij dat boek bij bol.com koopt en niet bij de plaatselijke boekhandel...” Alleen een fysieke winkel gaat het volgens hem niet meer redden. De komst van bouwmarkten als Bauhaus en Hornbach naar Twente heeft zijn zaak ook geen goed gedaan. „Ik heb hier wel tien wisselschakelaars op de plank liggen. Maar voor een huis heb je er minstens twintig nodig. De grote jongens hebben er honderden liggen. Daar kan ik niet tegenaan.”
Klanten zijn soms erg brutaal. Ter Avest wijst op een display in de winkel waar schakelmateriaal op gemonteerd is. „Ik heb bewust de merken weggehaald. Mensen komen binnen om alleen foto’s te maken, het materiaal wordt dan elders besteld. Ze gebruiken mij gewoon als showroom. Onlangs heb ik mensen zelfs verboden om foto’s in de winkel te maken.”
Lees ook: Na 27 jaar moet Henk noodgedwongen zijn speelgoedwinkel sluiten: ‘Valt niet meer tegenop te boksen’
En dan die huur. „In januari is de huur weer 14,5 procent gestegen. Ik betaal hier 49.000 euro per jaar.” Ter Avest heeft nog geprobeerd dat bedrag naar beneden te krijgen. Zonder resultaat. „Je bent continu bezig met de vraag hoe je de eindjes aan elkaar kunt knopen. Ik heb zondag geen rustdag. Dan zit ik weer te denken wat ik kan doen om het die maand weer rond te krijgen.” Een goedkoper pand was wellicht nog een optie geweest. Maar omdat hij overal alleen voor staat, heeft hij daar absoluut geen tijd voor gehad. Dus valt in oktober het doek.