Nieuws Retail

Intertoys zoekt kapitaal: problemen met bevoorrading winkels

Speelgoedketen Intertoys heeft grote moeite de winkels te bevoorraden en is naarstig op zoek naar kapitaal om de zomermaanden -voor de speelgoedbranche de slechtste periode van het jaar- door te komen.

Sanne Schelfaut (AD)/redactie De Ondernemer 31 juli 2019

Intertoys transformatie karaoken gamen

Intertoys-woordvoerder David Brilleslijper bevestigt dat de bevoorrading op een lager pitje staat dan normaal. ,,Dat heeft te maken met nieuwe contracten die we na de doorstart moeten afsluiten met leveranciers. Dat kost tijd en heeft gevolgen voor het leveren van speelgoed, we hebben inderdaad minder voorraad. We hebben onze franchisers inmiddels toestemming gegeven om ook bij andere groothandels in te kopen, zodat ze de winkels beter kunnen aanvullen.’’

Dat bevestigt een grote leverancier aan het AD, die niet met zijn naam in de krant wil. Hij stelt dat de franchisers ‘massaal’ aankloppen om voldoende voorraad in huis te hebben. ,,Als het financieel goed zou gaan bij Intertoys, zou dit niet nodig zijn.’’

Werkkapitaal

Brilleslijper geeft aan dat de onderneming druk aan het overleggen is met kredietverstrekkers over nieuw werkkapitaal. ,,Vooral deze maand is lastig, maar we hebben er vertrouwen in dat het goed komt. Zeker vanaf oktober breken de beste tijden aan voor de speelgoedbranche, we zijn hard aan het werk om alles op de rails te krijgen.’’

Intertoys maakte afgelopen maarteen doorstart nadat de keten een maand eerder failliet was verklaard. De Portugese investeerder Green Swan nam de winkels over van het Britse Alteri Investors. Een flink aantal filialen sloot de deuren, van de 286 eigen vestigingen zijn nu nog 127 winkels open. Daarnaast zijn er tachtig franchisers bij Intertoys aangesloten.

Lees ook: Eerste wapenfeit na doorstart: Intertoys verkoopt acht winkels

Volgens ingewijden kon Green Swan Intertoys voor een prikkie kopen, maar zijn de Portugezen veel geld kwijt aan het bevoorraden en ombouwen van de winkels. Het is de bedoeling dat de filialen meer zijn dan alleen een plek waar je speelgoed koopt. Green Swan-eigenaar Paulo Andrez liet eerder dit jaar weten dat het ‘een feestje’ moet worden om naar de winkels te komen. De grotere winkels worden onder meer uitgerust met een karaokestudio waar kinderen hun eigen videoclips kunnen opnemen, een escaperoom of gameruimte in een virtual-reality-omgeving.

Investeren

Om dat voor elkaar te krijgen, moet je veel investeren. Green Swan heeft eerder niet alleen Intertoys maar meerdere speelgoedketens gekocht in onder meer België, Portugal en Spanje. Het lijkt er volgens meerdere leveranciers op dat het bedrijf moeite heeft deze snelle groei in goede banen te leiden.

Lees ook: Van Blokker tot Sissy-Boy: dit zijn de recente faillissementen en overnames

,,We hebben het hier niet over een grote jongen als bijvoorbeeld Ahold, Green Swan lijkt een stuk minder steady. Banken kijken wel twee keer uit voordat ze krediet verstrekken aan een speelgoedretailer. Dat merken ze, zeker in de magere zomermaanden, maar al te goed. Het is lastig om voldoende kapitaal te vinden. Je ziet steeds meer lege schappen in de winkels, ze krijgen het niet goed meer aangevuld’’, aldus een andere leverancier, die net als zijn collega's niet met naam wil worden genoemd.

Vertrouwen

Brilleslijper stelt dat Intertoys zich in een transitieperiode bevindt. ,,We moeten opnieuw vertrouwen winnen en dat vergt nu eenmaal tijd.’’

Het in 1976 opgerichte Intertoys was tot eind 2017 eigendom van Blokker, maar werd toen verkocht aan Alteri Investors. Dit jaar nam Green Swan de failliete boedel over en ging Intertoys in afgeslankte vorm verder.