Nieuws Retail

Jumbopersoneel mag doorgaan met staken

Distributiepersoneel van Jumbo mag gewoon doorgaan met staken, aldus de rechtbank in Utrecht gisteren. Of de klant de gevolgen gaat merken, is onduidelijk volgens het AD.

ROY VAN DER LEE | Foto: Koen van Weel/ANP 14 april 2017

Jumbo ANP 50666393

Een deel van de circa 3.000 medewerkers van de vijf distributiecentra van Jumbo legde dinsdag het werk neer. Als startschot van de actie liepen honderden stakers mee in een protestmars naar het hoofdkantoor van de super in Veghel. Ze willen een betere cao, lagere werkdruk en meer vaste banen. Plus een loonsverhoging van 2,5 procent.

Schade

Eerdere stiptheidsacties hadden niet het gewenste resultaat. Volgens Jumbo zijn de stakingen disproportioneel. Tot nu toe zou de supermarktketen al een half miljoen euro schade hebben geleden. Er zijn vertragingen in levering en klanten lopen naar de concurrent. Als de staking tijdens het paasweekend doorgaat, loopt dat bedrag volgens een eigen berekening op tot 2 miljoen euro, aldus de raadsman van de supermarktketen. Na kerst is Pasen de drukste week in het jaar in de winkels.

Lees ook: Overzicht openingstijden supermarkten Pasen 2017

Vertrouwen

Jumbo haalde bakzeil bij de rechter in zijn poging om de staking te verbieden. De rechter ziet hiertoe geen enkele reden. Die acties gaan door totdat er serieuze gesprekken zijn gestart over een nieuwe cao voor personeel van de distributiecentra. Een akkoord lijkt echter ver weg. Een woordvoerder van Jumbo zei na afloop van de zitting dat de grootgrutter het vertrouwen in de vakbonden volledig heeft verloren.

Paasdrukte

Tot nu merken klanten weinig van de staking. Juist vanwege de paasdrukte is in de winkels een voorraad opgebouwd. Die slinkt echter snel, met mogelijk lege schappen tot gevolg. In een verklaring schrijft Jumbo dat de schade beperkt blijft: ,,95 procent van het distributiepersoneel is gewoon aan het werk.''

Lees ook: Jumbo-Supermarkt draait op vrijwilligers

Kort geding

De delegatie van Jumbo verliet gistermiddag teleurgesteld de rechtbank in Utrecht. ,,We hielden er al een beetje rekening mee", bekent de woordvoerder na afloop van het kort geding. ,,Het actierecht is nu eenmaal diep verankerd in de Nederlandse wet."

Toch had Jumbo goede hoop dat de rechter anders zou beslissen. De super vindt dat het in de periode vlak voor Pasen onevenredig hard wordt getroffen. Ook zouden de bonden niet goed hebben nagedacht over de veiligheid en maatschappelijke gevolgen van de acties.

Komende woensdag wordt het vonnis van de rechter gepubliceerd. Jumbo wil dat moment afwachten voordat het een toelichting geeft.