Nieuws Retail
Juwelier Steltman een begrip in Den Haag, al ruim honderd jaar
Juwelier Steltman is een begrip in Den Haag, maar het is iets minder bekend dat de zaak al honderd jaar bestaat. Met een tentoonstelling in het Gemeentemuseum, een boek en een film wordt het ambachtelijke werk van de goudsmid en sieradenontwerper geëerd. Dat schrijft AD Haagse Courant.

Haagser kan de plek van dit bedrijf bijna niet zijn: aan de Plaats met uitzicht op de Hofvijver en het regeringscentrum. Tijdens de kabinetsformatie in het naastgelegen Johan de Witthuis kwam de gevel vaak in beeld. Directeur Fred Brom van Juwelier Steltman hoorde dan weer van klanten dat 'hij' op televisie was geweest.
Voor Brom breekt een drukke tijd aan. De jubileumtentoonstelling in het Gemeentemuseum moet worden ingericht en de winkel is gewoon open. Tijdens het gesprek komen er om de paar minuten klanten binnen die vriendelijk en zeer beleefd worden ontvangen. Er hangt een sfeer van beschaving en discretie. Brom wijst op de ramen. ,,Voorbijgangers kunnen ook niet naar binnen kijken. Dat doen we voor de privacy.'' In houten vitrines zijn juwelen uitgestald en er staan tafels met zware, gemakkelijke stoelen om plaats te nemen. Opvallend zijn de vele portretten van het Koninklijk Huis: koningin Máxima, koning Willem-Alexander en prinses Beatrix. Zij behoren tot de clientèle van de juwelier.
Allure
Maar het echte geheim van de (goud)smid is een etage hoger te vinden in het kantoor van Brom. Daar staan ordners en boeken uit de honderdjarige historie van Steltman. Aan de wand een tijdlijn van 1917 tot heden met op papiertjes tekeningen en foto's van juwelen. Het zijn pronkstukken die straks in het Gemeentemuseum te bewonderen zijn. Brom is er tijden mee bezig geweest om ze te verzamelen. ,,Wat hier wordt gemaakt is van hoge kwaliteit en internationale allure. Dat wil ik aan iedereen laten zien.''
De directeur spreekt met bewondering over Johannes Steltman die de juwelierszaak honderd jaar geleden opzette. ,,Hij heeft door crowdfunding 80.000 gulden opgehaald om te kunnen beginnen. Omgerekend naar nu is dat 8 ton. Vind dat maar eens en dan in 1917!'' Aan de hand van de werkboeken uit die tijd is te reconstrueren hoe deze ambachtsman werkte. Een klant omschreef in de winkel wat voor sieraad hij zocht, een tekenaar maakte een ontwerp en de goudsmid kon aan de slag.
Steltman was geen makkelijke man en kon soms driftig zijn. ,,Hij heeft wel eens met een hamer een sieraad kapot geslagen. Dan moest het over, zijn kwaliteitsstandaard was heel hoog.'' De huidige directeur zou zoiets niet doen, maar zegt wel 'heel kritisch' te zijn. ,,Er is niets zo vervelend als een teleurgestelde klant in de winkel.'' Brom heeft de oprichter nooit gekend: Steltman overleed in 1961. ,,Ik heb wel als jongen met mijn neus tegen de etalage gestaan toen de winkel nog aan het Noordeinde zat.''
Blikvanger
Bezoekers van de tentoonstelling Haagse chic in het Gemeentemuseum kunnen vanaf 4 november (tot 19 februari) kennismaken met deze bijzondere juwelier. Dan zullen de originele schetsen met bijbehorende juwelen weer verenigd zijn.
Blikvanger is de hanger van platina met bloedkoraal, emaille en diamant, gemaakt in 1931. Brom zoekt het juweel op in het voorraadboek: voor 950 gulden verkocht aan de familie Van Dijk. ,,Dit is een iconisch ontwerp. Zo mooi!'' In de tentoonstelling liggen ook de lotusbloemjuwelen, die erg geliefd zijn bij de klanten. Het is een geluk dat de boeken met alle aantekeningen, ontwerpen, goudprijzen en andere gegevens bewaard zijn gebleven, want het bedrijf heeft onzekere tijden doorgemaakt.
Kernwaarden
In 1974 was er zelfs een opheffingsuitverkoop. Maar die was zo succesvol, dat de zaak toch is voortgezet. Brom trad in 1977 aan als directeur en zette een nieuwe koers in. Terug naar de kernwaarden van het hoogstaand vakmanschap en artistieke ontwerp. De klanten hadden jarenlang het intieme en exclusieve karakter van de juwelier gemist door een wat steriele inrichting van de winkel. ,,De toenmalige eigenaar was zijn tijd mogelijk te ver vooruit'', blikt de directeur terug. Zo ontwierp Rietveld de hele winkel, als enige in Nederland, en dan ook nog een stoel. Die zogeheten Steltmanstoel maakt deel uit van de tentoonstelling.
Er is in die honderd jaar veel veranderd, maar het ambacht is gebleven. In de werkplaats is de zoon van Fred Brom, Reinier, bezig met het ontwerp van een ring. Na een eerste schets op papier wordt het verder verfijnd op de computer. En een paar deuren verderop aan de Plaats runt zijn andere zoon Steltman Watches. Als je belt met het bedrijf hoor je het lied Diamonds are forever. Dat zou zomaar kunnen...
De toenmalige eigenaar was zijn tijd mogelijk te ver vooruit