Nieuws Retail

'Kledingwinkels en schoenenzaken grote verliezers coronacrisis'

Modewinkels zijn de grote verliezers van de coronacrisis. Volgens het Economisch Bureau van ING zal de omzet van schoenenwinkels en kledingzaken dit jaar wel iets herstellen van de klap van vorig jaar, maar per saldo zal deze sector te maken hebben met een omzetverlies van 1 miljard euro in 2020 en 2021.

REDACTIE/ANP 1 juni 2021

Schoenen winkel coronacrisis omzet verlies ING Inretail modewinkels steunpakket kabinet

Mode- en schoenenwinkels zijn de grote verliezers van de coronacrisis. Foto: ANP

Vorig jaar zagen kleding- en schoenenwinkels hun omzetten in doorsnee tot wel een vijfde dalen als gevolg van de gedwongen winkelsluitingen. Dit jaar zullen kledingwinkels een groei van 15 procent op jaarbasis realiseren en schoenenwinkels een plus van 10 procent, aldus ING.

Volgens ING hebben veel zogeheten non-foodwinkels tijdens de lockdown geïnvesteerd in onlineverkopen. De opbrengsten van de webwinkels waren vaak niet voldoende om het omzetverlies in de stenen winkel te compenseren.

In tien jaar tijd 40 procent minder schoenspecialisten

Getroffen winkeliers weten te overleven door steunpakketten van de overheid, belastinguitstel en regelingen met verhuurders en banken. Onlangs werden de steunpakketten tot eind september verlengd en mogen ondernemers ook langer doen over het terugbetalen van schulden. Dat kan er volgens ING voor zorgen dat de schade voor de winkelstraat beperkt blijft.

ING benadrukt dat schoenenwinkels de laatste jaren al in rap tempo uit het straatbeeld verdwijnen. In tien jaar tijd telde Nederland 40 procent minder schoenspecialisten. In de periode 2019 tot nu gaat het om een daling met bijna een kwart, wat neerkomt op 565 winkels. Het aantal kledingwinkels dat in deze periode verdween was 1160, wat neerkomt op 8 procent van het totaal.

Lees ook: Van maatje meer naar bijna niemand meer: het verval van modeketen Miss Etam

Groei voor dit jaar komt volledig op het conto van online

Vooral op centrumlocaties in de grote steden ontstonden volgens ING gaten in de winkelstraten. Dit kwam vooral door het wegvallen van dagjesmensen en toeristen.

Volgens ING zal de totale omzet van de winkelbedrijven dit jaar met 1,5 procent groeien na een plus van 6 procent vorig jaar. Tegenover de impact van de winkelsluitingen op non-foodwinkels stond een flinke toename van winkels die levensmiddelen verkopen omdat ook de horeca op slot moest. Dit jaar zal de foodretail het met een kleine omzetkrimp moeten doen. Daarnaast was er vorig jaar sprake van een stijging van de onlineverkopen met 43,5 procent. De groei voor dit jaar zal volledig op het conto van online komen. De online-omzet zal volgens het Economisch Bureau met nog eens een kwart groeien.

"We zijn weer begonnen met meten in dertien grote steden en wij constateren dat we nog lang niet zitten op het niveau van vóór de coronacrisis"

Paul ten Grotenhuis, Inretail

Drukte in winkelstraten is slechts perceptie

Of het daadwerkelijk tot 1 miljard omzetverlieskomt zoals gesteld in de rapportage van ING, valt volgens INretail nog te bezien. Woordvoerder van de branchevereniging Paul te Grotenhuis noemt het hoe dan ook een enorme klap voor de non-food sector. Het consumentenvertrouwen en de koopbereidheid namen sinds de versoepelingen in april dan toe, blijkt ook uit pindata van ING die een opleving laten zien sinds de heropening van winkels en terrassen, winkeliers in binnensteden zijn grotendeels afhankelijk van aanloop.

,,De impact van de coronacrisis op winkelgebieden is enorm", stelt Te Grotenhuis. ,,Hopelijk trekt het straks weer aan, want het lijkt nu alweer druk in de winkelstraten maar dat is slechts perceptie. We zijn weer begonnen met meten in dertien grote steden en wij constateren dat we nog lang niet zitten op het niveau van vóór corona.” Vanaf 5 juni volgen meer versoepelingen en mogen er weer meer klanten tegelijk in een winkel zijn. ,,Maar er gelden nog altijd maatregelen en mensen zijn nog steeds terughoudend", aldus Te Grotenhuis.

Lees ook: Zeeman verkoopt voortaan ook tweedehands kleding

Multichannelstrategie onmisbaar voor winkelier anno nu

De stijging in onlineverkopen zoals de rapportage vermeldt, verbaast de branchevereniging niet. Een goede multichannelstrategie vorm voor winkeliers weliswaar een uitdaging, het is wat Inretail betreft anno nu simpelweg onmisbaar. Te Grotenhuis: ,,Het is belangrijk daar te zijn waar de klant zich bevindt. De ene keer is dat fysiek in de winkel, een andere keer online shoppend vanaf de bank. Voor de ondernemer is het noodzakelijk hierop in te zetten."

Onlangs werden de steunpakketten die de winkeliers helpen te overleven tot eind september verlengd en mogen ondernemers ook langer doen over het terugbetalen van schulden. Dat kan er volgens ING voor zorgen dat de schade voor de winkelstraat beperkt kan blijven. Inretail is blij met steun van het kabinet. Wel vindt de branchevereniging dat er bij het kabinet onvoldoende besef leeft als het gaat om de impact van alle coronamaatregelen over de volle breedte van de retail. ,,Sinds maart vorig jaar liepen deze bedrijven in de retail vele honderden miljoenen euro’s aan omzet mis. Toch laat de overheid hen ondanks vele gesprekken en onderbouwde argumenten nog steeds bungelen.”

Woensdag staat in de Tweede Kamer een debat over het economisch steunpakket op de planning.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws