Nieuws Retail

Is er voldoende speelgoed op voorraad voor Sint en Kerstman?

Krijgen Sinterklaas en de Kerstman hun cadeautjes in december op tijd bezorgd? Door een oplopend tekort aan grondstoffen, een ernstig ontregelde zeecontainervaart én fabriekssluitingen in China wordt het volgens speelgoedgroothandels- en winkels nog spannend of met name speelgoed op tijd kan worden geleverd.

Sanne Schelfaut (AD) 22 oktober 2021

Speelgoed sint piet december

,,Er is echt iets aan de hand’’, benadrukt René Bakker, directeur van speelgoedgroothandel Van der Meulen op AD.nl. Het bedrijf met vestigingen in Sneek en Middelburg levert speelgoed aan (retail)klanten in twintig landen en merkt vooral de laatste weken dat de levering steeds lastiger wordt.

,,Het is een combinatie van factoren. Het zeecontainervervoer is al zeker een halfjaar verstoord door de enorme vraag naar producten en dat wordt er niet beter op. Inmiddels vaart 70 procent van de containerschepen niet meer op tijd. Hierdoor komen bestellingen te laat aan, waaronder ook veel speelgoed uit China’’, aldus Bakker.

"Juist in China lopen ze nu tegen meerdere problemen op. Sommige speelgoedfabrieken werken op halve kracht of moeten noodgedwongen de productielijn tijdelijk helemaal staken door stroomtekorten"

Barbies, Bay Born, Paw Patrol, Hot Wheels...te laat?

China is de grootste speelgoedproducent ter wereld. Bakker: ,,Zo’n 80 procent van het speelgoed komt uit dit land. Barbies, Baby Born, Paw Patrol, Hot Wheels, de spellen van Hasbro en nog veel meer. Juist in China lopen ze nu tegen meerdere problemen op. Sommige speelgoedfabrieken werken op halve kracht of moeten noodgedwongen de productielijn tijdelijk helemaal staken door stroomtekorten. Het land kan de grote vraag naar elektriciteit niet bijbenen door de stijgende prijzen van steenkool en de strengere regels van de overheid om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen.’’

'Populair speelgoed sneller uitverkocht'

Het gevolg is dat een deel van het bestelde speelgoed pas later in Nederland aankomt. Bakker: ,,Het wordt sowieso kielekiele. De verwachting is dat zeker de populaire artikelen – sneller dan andere jaren – zijn uitverkocht. Ik schat dat 60 procent van het speelgoedaanbod vlak voor Sinterklaas nog verkrijgbaar is en 40 procent niet meer.’’

Speelgoedtrends

  • Alles van Pokémon (bestaat dit jaar 25 jaar)
  • Duurzaam speelgoed. Veel merken zijn bezig hun plastic speelgoed te maken van gerecycled of bioplastic zoals Smoby
  • ‘Later als ik groot ben’: denk aan mini-keukens/werkbanken/kassa’s
  • Speelgoedrobots
  • Bordspellen
  • Door nieuwe films: speelgoed van Paw Patrol, Spider-Man en My Little Pony

Een woordvoerder van discountformule Action geeft aan dat met name Sinterklaas dit jaar een eindsprintje moet trekken om alle cadeaus voor 5 december in te slaan. ,,Speelgoed heeft meer last gehad van vertraging door onder meer een havensluiting in China en dus ook de verstoorde containervaart. Daardoor zal een deel van het assortiment iets minder ruim van tevoren in de winkels liggen. Het komt bij ons dus wat meer aan op de laatste weken voor Sinterklaas.’’ Als het gaat om de kerstdagen is Action positiever gestemd. ,,Al vanaf 1 september stroomden de eerste kerstartikelen de winkel binnen en die relatief vroege timing helpt ons nu.’’

Intertoys: 'Van echte tekorten geen sprake'

Ook speelgoedketen Intertoys heeft last van een beperkte beschikbaarheid van containers, maar zit (nog) niet met de handen in het haar ,,We moesten hierdoor snel schakelen en hebben in een vroeg stadium extra bestellingen geplaatst. Het grootste deel van het speelgoed is inmiddels binnen. Van echte tekorten is bij ons geen sprake’’, aldus een woordvoerder.

De grootste webwinkel van Nederland, bol.com, laat via een zegsman weten dat de mogelijkheid bestaat dat artikelen zoals speelgoed de komende maanden niet beschikbaar zullen zijn. ,,Voordeel van onze manier van werken is dat zo’n 48.000 verkooppartners op ons platform verkopen. Zo is er spreiding in het aantal aanbieders, waardoor de kans groter is dat een andere aanbieder een artikel nog wel heeft.’’

Maar Mattel laat inmiddels ook een heel ander geluid horen: Feestdagen: hoe speelgoedgigant Mattel mogelijke leveringsproblemen omzeild

Trampoline: van 199 naar 299 euro, om uit de kosten te komen

Door de enorme vraag en krapte op de markt stijgen de prijzen van grondstoffen, waardoor de prijs van speelgoed ook omhoog gaat. ,,Daar zal de consument dit jaar nog niet veel van merken, maar 2022 is een ander verhaal. Wij verwachten dat met name artikelen die veel ruimte in containers in beslag nemen, flink duurder worden. Denk bijvoorbeeld aan trampolines. De kans is groot dat die in het voorjaar 75 procent duurder worden’’, legt directeur Bakker van speelgoedgroothandel Van der Meulen uit.

De krapte op de markt zal volgens hem worden versterkt doordat sommige winkels besluiten minder artikelen in te kopen. ,,Ik pak de trampoline er weer even bij. Om uit de kosten te komen, zul je straks bijvoorbeeld 299 euro aan de klant moeten vragen in plaats van 199 euro. Niet elke ondernemer is bereid dit te doen.’’

Leveringsproblemen van speelgoed worden ook bevestigd door Jan Meerman, directeur van INretail. ,,De komende weken is het vooral spannend of de spullen voor 5 december aankomen, dat is voor sommigen echt nagelbijten. Daarnaast is er sprake van een grotere druk op de inkoopprijs. Zeker voor speelgoed dat van ver komt, zoals uit China. Het kan niet anders dan dat die hogere prijs op korte termijn wordt doorberekend naar de klant’'.

Retailsector: stoppen met produceren in Azië

In een gesprek met De Ondernemer gaf Meerman onder meer aan dat 'we té afhankelijk zijn geworden van Azië en de productie daarom dichter bij huis moeten gaan zoeken', zegt in dit artikel onder meer . Deze conclusie trekt INretail na het houden van een enquête onder vijfhonderd retailers. ,,We hebben momenteel te maken met een behoorlijke stijging van inkoopprijzen”.

,,Van een stijging van 10 procent schrikt ondertussen niemand meer en dat heeft natuurlijk alles te maken met de huidige situatie in China. Dat gaat gepaard met serieuze leveringsproblemen waardoor retailers ook nog eens niet zeker zijn of en wanneer zijn hun producten binnen krijgen."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws