Nieuws Retail

Lokaal Ideaal en bureau Tom Orrow slaan handen ineen voor nieuw shoppingplatform

Lokaal Ideaal lanceert samen met Tom Orrow een nieuw shoppingplatform: lokaalideaal.nl. Op dit platform kun je online lokaal shoppen als je geen zin of tijd hebt om de stad in te gaan. Zwolle en Apeldoorn hebben de primeur, hier is het platform als eerste actief. Al meer dan dan 75 lokale winkels zijn aangesloten.

Van onze redactie 12 oktober 2021

Lokaal Ideaal online lokaal shoppen winkel retail

Online lokaal shoppen is goed voor winkeliers, steden en consumenten. Foto: Lokaal Ideaal

Maarten Zijlstra, mede-oprichter van Lokaal Ideaal, over het nieuwe platform: ,,Ik woon zelf in Zwolle en zag daar meer en meer winkeliers noodgedwongen verdwijnen, omdat ze de online concurrentie niet aankunnen met webgiganten. Dat zorgt niet alleen voor toenemende leegstand, maar ook voor het verdwijnen van een stukje vertrouwdheid. Wij willen mensen stimuleren óók online lokaal te shoppen. Dat is goed voor de winkeliers, zodat zij hun plekje in de stad kunnen houden. En de stad daarmee z’n vertrouwde karakter, waardoor je je er als bewoner thuis blijft voelen. Zo is lokaal goed voor ons allemaal.”

Uiteindelijk is de doelstelling om het platform uit te rollen naar meer dan zestig steden in Nederland.

"Wij willen mensen stimuleren óók online lokaal te shoppen"

Maarten Zijlstra, mede-oprichter Lokaal Ideaal

Innovatief samenwerkingsmodel

Online platformbureau Tom Orrow werkt op basis van een ander samenwerkingsmodel dan de traditionele bureau-klantrelatie, een model waarin doelen, risico’s en opbrengsten worden gedeeld. ,,Er zit wat ons betreft structureel iets niet goed in de manier waarop bureaus en klanten zaken doen", zegt Petra Lubbers, één van de oprichters van Tom Orrow. ,,De samenwerking is eigenlijk nooit in balans. Wij willen die balans terugbrengen door zowel het risico als ook het rendement te delen.”

Dit is ook toegepast in de samenwerking met Lokaal Ideaal. ,,Natuurlijk ben ik trots op het voorlopige resultaat, maar meer nog op de manier waarop we hebben samengewerkt”, vertelt Lubbers. ,,Deze hechte samenwerking is mede ingegeven doordat wij mee hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling door een deel van onze uren niet nu te verrekenen, maar te koppelen aan het toekomstige resultaat. Doordat je hiermee samen belang hebt bij het succes, werk je meer samen als één team. Je hebt tenslotte hetzelfde belang.”

Lokaal Ideaal als aanvulling op fysiek shoppen in de stad

Platform Lokaalideaal.nl wil een aanvulling bieden op het fysieke winkelen, zodat lokale bewoners kunnen blijven shoppen bij de vertrouwde winkeliers op die momenten dat men even geen zin of tijd heeft om de stad in te gaan. Daarbij kan de lokale shopper bij een grote diversiteit aan winkels terecht: van de bakker en de cadeauwinkel, tot de slager en de boekhandel en alles daartussenin. Alles wordt in één keer thuisbezorgd met de elektrische bakfiets, en vaak nog op dezelfde dag. Zwolle en Apeldoorn hebben zich inmiddels al meer dan 75 winkels aangesloten. Op korte termijn moet het platform ook actief zijn in Leiden en Alkmaar.

Lees ook: Leer onderhandelen van geboren ondernemer Marco Wokke: ‘Een warme klantrelatie is doorslaggevend’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws