Nieuws Retail

Marskramer-winkeliers in zak en as: eigenaar levert amper producten

Er is paniek onder de winkeliers van groothandelsbedrijf De Marskramer. Mediabedrijf Audax nam De Marskramer afgelopen zomer van Blokker over, maar levert sindsdien amper producten. Bestellen bij Blokker is ook niet meer mogelijk.

Redactie AD | Foto: Joost Hoving 21 oktober 2019

Marskramer levering paniek

Klanten van Marskramer kunnen steeds vaker misgrijpen in de winkel (foto: ANP).

Dat vertellen ondernemers aan Het FD. Om overeind te blijven, zoeken winkeliers zelf maar naar koopwaar, maar veel producten zijn niet te krijgen. Huishoudketen Marskramer telde op het hoogtepunt meer dan 230 vestigingen, meldt het AD. Nu resteren nog 44 dorpswinkels, allemaal in handen van franchisenemers.

Lees ook: Audax Groep neemt Marskramer-winkels over

Prima, Novy en Toys2Play

Winkels Prima, Novy en Toys2Play vallen onder hetzelfde moederbedrijf, net als een groep zelfstandige winkeliers die bij de groothandel van de groep inkopen. Zij kampen met hetzelfde probleem. Tot 31 juli konden winkeliers nog gewoon met één druk op de knop nieuwe spullen bij Blokker bestellen.

Audax beloofde om daarna 95 procent van de benodigde spullen te zullen leveren aan de franchisers in samenwerking met huishoudgroothandel Nedac Sorbo. Het lijkt erop dat die samenwerking is stukgelopen en de producten daarom niet geleverd worden. Audax wijst in een reactie in de richting van leveranciers en benadrukt dat zij alleen voor de logistiek verantwoordelijk zijn. ,,Audax verzorgt de distributie van goederen van andere partijen aan haar franchisers, alsmede de activiteiten van het retailservice-kantoor. Zij is dus voor de levering van goederen aan Marskramer-franchisers op dit moment afhankelijk van derden.''

Audax erkent dat de goederenbeschikbaarheid niet is zoals zij zouden wensen. Het bedrijf zou druk zijn met het aansluiten van nieuwe leveranciers en het overnemen van een groot deel van de voorraad van Blokker. De nog door Blokker aangeleverde Halloween- en Kerstbestellingen zouden inmiddels in het distributiecentrum liggen en klaar zijn voor levering bij franchisenemers.

Ultieme poging

Blokker had de afgelopen jaren veel moeite om overeind te blijven en in een ultieme poging om te overleven deed het verschillende winkelformules van de hand. Zo kwamen ook Xenos, Leen Bakker, Intertoys en Bart Smit in andere handen.