Nieuws Retail

Onlineshops vestigen zich in winkelpanden

Steeds meer winkelpanden worden bezet door winkels die als internetverkopers zijn begonnen. Vooral in de Utrechtse binnenstad slaat deze nieuwe trend aan, zo staat in het AD.

RENÉ CAZANDER 14 juni 2017

Utrecht Oudegracht

Guts & Gusto, Polette, Ace &Tate en The Little Green Bag zijn van oorsprong internetverkopers, die zich het afgelopen jaar bewust met een winkel hebben gevestigd in de Utrechtse binnenstad. Het zijn winkels die ook optimaal gebruikmaken van sociale media zoals Facebook, Snapchat en Instragram en callcenters om hun klanten te bereiken. 'Omnichannel retail' heet dat, waarbij bedrijven hun klanten via zoveel mogelijk verschillende kanalen proberen te bereiken.

Sterke winkelstad

Deze trend rukt landelijk op, maar met name in Utrecht, signaleert makelaar en deskundige retailvastgoed Jeroen Brouwer van JB Retail. ,,Utrecht is een sterke winkelstad met een koopkrachtige regio en centraal gelegen in het midden van het land. De Utrechtse bevolking is relatief jong en hoogopgeleid wat een interessante doelgroep is. Jongeren staan open voor vernieuwing. Daarnaast zijn de winkelpanden in het centrum 'goedkoop' in vergelijking met Amsterdam.''

Lage winkelleegstand

Dat het economisch goed gaat met de stad, blijkt ook uit de cijfers over de winkelleegstand. Vorig jaar was dat volgens de Utrecht Monitor 'slechts' twee procent, exclusief het pand van V&D. Dit ligt ver onder het landelijk gemiddelde.

Coolblue

Brouwer vindt dat internet en de fysieke winkel elkaars verlengde moeten zijn. Ander voorbeeld van een bedrijf dat deze meerwaarde heeft gezien, is internetverkoper Coolblue. Dit heeft onder meer een winkel in de wijk Kanaleneiland, waar de klant terecht kan om spullen te ruilen of voor informatie.

Lees ook: Winkel + Webshop = gouden formule

Via tablets in winkel bestellen

De Franse brillenketen Polette doet het weer anders. Zij gebruiken hun fysieke winkel voor de oogmeting en als plek waar consumenten brillen kunnen passen en uitzoeken. De consument kan vervolgens via tablets in de winkel online een bril bestellen en thuis laten bezorgen.

Feeling houden met doelgroep

Maarten ten Voorde is samen met zijn zus Henrike eigenaar van Guts & Gusto, kleding, sieraden, schoenen en accessoires. Hij merkt dat de onlineverkopen stijgen, als Guts & Gusto een winkel opent. Sinds april hebben ze een winkel in de Choorstraat. ,,Via onze winkel houden we feeling met onze doelgroep. We laten zien wie we zijn. Klanten komen meer dan eens met de telefoon in de hand de winkel inlopen, wijzend op hun beeldscherm met de vraag waar het betreffende jurkje hangt.''

Via de winkel houden we feeling met onze doelgroep. We laten zien wie we zijn

Maarten ten Voorde