Nieuws Retail

Onderzoek Staat van het MKB: bedrijfsleven herstelt na harde klappen

Het mkb heeft een nieuwe barometer: de Staat van het MKB. Occo Roelofsen, een van de samenstellers, deelt de belangrijkste bevindingen. "De detailhandel en het kleinbedrijf hebben harde klappen gehad. Maar er gebeurt ook heel veel goeds."

Leonard van den Berg 6 mei 2017

Detailhandel 4

Wat zeggen de cijfers?

"Na een moeilijke tijd voor het mkb is er nu weer omzetgroei. Alleen al in de detailhandel moesten er in de periode 2010- 2015 ongeveer 55.000 mensen op zoek naar een nieuwe baan. Sinds vorig jaar trekt dat weer bij, maar er is nog veel werk aan de winkel om de kansen echt te kunnen verzilveren."

Wat valt er mee?

"Dat er ook in moeilijke omstandigheden kansen zijn voor groei. Ondanks geruchtmakende faillissementen van ketens als V&D, Mexx, Schoenenreus en de Free Record Shop verdween de afgelopen jaren ‘slechts’ 3 procent van alle retailbanen: 11.000 van de 371.000 voltijdbanen (fte of vte). Dat komt doordat bij andere bedrijven, starters en groeiers, er veel banen bij kwamen. Tegenover de 55.000 ontslagen staan 44.000 nieuwe banen. In de ict verdwenen 25.000 banen, maar er kwamen 45.000 nieuwe bij. Er is dus wel degelijk groei."

Wat valt er tegen?

"Het aantal snellere doorgroeiers blijft achter bij de verwachtingen, positieve uitzonderingen als bol.com, Coolblue en Rituals daargelaten. Circa 80 procent van de mkb-bedrijven groeit niet of nauwelijks of krimpt zelfs. Gevaarlijk, want in de dynamische economie van tegenwoordig kan stilstand snel omslaan in achteruitgang – of zelfs ondergang."

En in het middenbedrijf?

"Daar valt vooral op dat we in Nederland niet zo veel scale-ups hebben – bedrijven die doorgroeien tot meer dan 50 medewerkers en écht aan de slag kunnen met R&D, internationalisatie en verdere banengroei. Europees gezien zitten we in de middenmoot. Jammer, want een goede mix van start-ups, groeiers en doorgroeiers is belangrijk voor een gezonde economie."

Wat kunnen mkb-ondernemers daar zelf aan doen?

"Veel. Volg continu de trends en ontwikkelingen in uw branche. Durf te sparren met collegaondernemers en te leren van een ander. Denk daarbij ook aan coaching, bijvoorbeeld via NLGroeit en Qredits. Blijf leren. Zorg dat u uw mensen en uzelf continu bijschoolt op nieuwe ontwikkelingen. Laat u bij het zoeken naar financiering niet ontmoedigen als de bank de hand op de knip houdt. Kijk ook naar andere mogelijkheden en laat u goed adviseren."

Wat is de belangrijkste les?

"Maak van groei en verandering uw mindset. Alleen dan kunt u groei ook echt bereiken. Durf internationaal te denken en te doen. Dat geldt zeker voor ondernemers met een schaalbaar businessmodel. In de internationale markt van nu moet u zichzelf niet beperken tot de eigen landsgrenzen. Wie écht groot wil worden, moet Europees denken."

Dus toch positief?

"Jazeker! Nederland bruist van de ondernemende energie. Maar liefst 500.000 voltijd banen, 20 procent van alle mkb-banen, zit bij bedrijven die nog geen vijf jaar bestaan. Dat duidt op dynamiek, nieuwe bedrijven en veel nieuwe energie en ideeën."

Durf te sparren met collega-ondernemers en te leren van een ander. Denk daarbij ook aan coaching

Occo Roelofsen