Nieuws Retail

Primeur: winkels open met Pasen in Haagse binnenstad

Nu de winkels in de Haagse binnenstad ook met Pasen en Pinksteren op beide dagen geopend zijn, is bijna jaarrond shoppen mogelijk in het drukste winkelgebied van de regio. Dat schrijft het AD.

Angelique Mulders 13 april 2017

Openingstijden Haagse binnenstad

Komende paaszondag kan er van 12.00 tot 18.00 uur gewinkeld worden in de Grote Marktstraat en de Nieuwe Passage. Een dag later, op maandagmiddag 17 april, zetten meer ondernemers de deuren wagenwijd open. Dan kan er geld uitgegeven worden in de gehele Passage, Grote Marktstraat, Spuistraat, Wagenstraat, Vlamingstraat en Venestraat.

Eerste keer

Het is volgens stichting Marketing Haagse Binnenstad voor het eerst dat de winkelhart-detailhandel doorwerkt tijdens beide paasdagen. Tweede paasdag wordt overigens sinds 2010 succesvol benut als winkeldag.

Ook op pinksterzondag, dit jaar op 4 juni, zullen de winkels in de Grote Marktstraat en Nieuwe Passage geopend zijn; eveneens een primeur. Tweede pinksterdag was eerder al omgedoopt tot koopdag in een groter deel van het centrum.

Met de tijd meegaan

Ronald Luyben, storemanager van de Haagse Bijenkorf en voorzitter van de ondernemersvereniging Grote Marktstraat, stelt dat het een kwestie is van met de tijd meegaan. ,,De huidige consument en de generaties die na hen komen, zijn gewend om aankopen te doen wanneer het hen uitkomt en dat is onder meer tijdens hun vrije dagen. Als ondernemer moet je dan zorgen dat je aan deze behoefte kunt voldoen.''

Shoppen

Nu er dus geshopt kan worden op eerste paasdag en eerste pinksterdag stokt in de Grote Marktstraat - de belangrijkste Haagse winkelstraat - alleen op eerste kerstdag de bedrijvigheid. Sinds 2012 wordt in Den Haag gewinkeld op tweede kerstdag. Daarmee volgde de stad destijds de ontwikkelingen in Amsterdam en Rotterdam.

Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag was dit jaar ook een winkeldag, al betrof het slechts een zeer beperkt aantal winkels. De Bijenkorf en de op de hoek van het Spui met de Kalvermarkt gelegen Primark verwelkomden op 1 januari voor het eerst in hun Haagse bestaan klanten. Volgens een woordvoerder van Marketing Haagse Binnenstad doet in ieder geval de Bijenkorf dat opnieuw op nieuwjaarsdag 2018.

Netvlies van de consument

Door geopend te zijn op de dagen dat iedereen vrij is, 'blijf je op het netvlies van de consument', zo zegt Luyben. ,,We hebben er dan ook vertrouwen in dat eerste paasdag ook succesvol zal blijken.''

We hebben er vertrouwen in dat eerste paasdag succesvol zal blijken

Ronald Luyben, storemanager Haagse Bijenkorf