Nieuws Retail
Retailexpert: ‘Maak van samenwerking Albert Heijn-Hema nieuw merk’
Als Albert Heijn Hemaworsten in de schappen gaat leggen, heb je in een mum van tijd weer eenheidsworst, zegt retailexpert Harry Bijl. Dit is hoe de samenwerking tussen de Appie en de Hema er volgens hem uit zou kunnen gaan zien.

“Als ze het assortiment door elkaar gooien, dan wordt het binnen een paar jaar een eenheidsworst. Als ze dit goed aanpakken kunnen ze echt weer onderscheidend zijn.” Harry Bijl houdt zich bij INRetail bezig met inspiratie en innovatie. Hij gelooft wel in een winkel waarin Hema en Albert Heijn samensmelten. “Je moet je er als hedendaagse klant thuis voelen en terecht kunnen voor je dagelijkse aankopen en een kop koffie. Als ze de horeca er handig bij betrekken zie ik het wel voor me”, zegt hij.
Het mengen van de merken past wat dat betreft ook in een trend waarbij bedrijven meer maatwerk bieden, waarbij Bijl refereert aan AH to Go, AH XXL, Praxis City en supermarkten in (tank)stations. Aan de hand van de samenstelling van de plaatselijke bevolking en het economische landschap kunnen ze per stad verschillende combinaties maken, met de ene keer meer Hema en de andere keer meer Albert Heijn. Het concept is daarom niet alleen weggelegd voor grote groeiende steden. “Krimpgebieden waar andere winkels juist wegtrekken hebben toch winkels nodig voor de dagelijkse behoeften. De Hema-Albert Heijn combinatie zou daar strategisch op kunnen inspringen.”
Lees ook: Waarom vooral de Hema kan profiteren van vrijage met Albert Heijn
Slagkracht
De oer-Hollandse merken kunnen door de krachten te bundelen aan alle kanten synergievoordeel zoeken. “Nu kopen Hema en Albert Heijn apart in. Maar ze zitten qua smaak beide op hetzelfde Hollandse profiel. Dus ze kunnen qua (inkoop) volumes zeker hun voordeel halen.” Ook ziet hij kansen om de digitale slagkracht te vergoten door Bol.com (Ahold) bij de plannen te betrekken. “Ze zouden stom zijn als ze Bol.com er niet bij betrekken. Je kunt wachten tot grote partijen zoals Amazone hier naartoe komen, maar je kunt ook zelf stappen zetten”, aldus Bijl.
Identiteit
Of Hema en Albert Heijn hun eigen merkidentiteit behouden in de combinatie is niet bekend. Bijl denkt dat het grote voordelen heeft om een nieuwe gezamenlijke organisatie neer te zetten, eventueel onder een andere naam. “De franchisenemers van Hema verdienen respect, maar de moedermaatschappij wil groeien. Het tempo en de ambities liggen soms ver uit elkaar. En als je een nieuwe organisatie neerzet heb je die discussie niet”, legt de expert uit. Zo kunnen ze snel schakelen met een nieuwe identiteit en veel achterliggende knowhow, kapitaalkracht en volumevoordeel.
Lees ook: Albert Heijn schrikt niet van stormachtige ontwikkeling concurrentie en pakt door
Nieuwe technologieën
Leg je in de nieuwe winkelcombinatie je aankopen op de loopband (zoals AH) of op één van de toonbanken (zoals Hema)? Als het aan Harry Bijl ligt: geen van beide. “Deze formule leent zich juist sterk om nieuwe technologieën te testen. Ik denk dat ze net als in bijvoorbeeld China naar hele andere moderne varianten gaan. Denk aan een winkel waar de mobiel wordt gebruikt voor het scannen van artikelen, het betalen en het afrekenen. “
Meer partners
Bijl ziet de combinatie Hema en Albert Heijn als twee puzzelstukjes die goed in elkaar passen. Dat er nog meer puzzelstukjes –lees: merken- zullen volgen, sluit hij niet uit. Hij denkt hardop na: “Je zou bijvoorbeeld Rituals kunnen toevoegen of een ander merk met minder dagelijks benodigde producten zoals een mooi schoenenmerk of sportmerk. Als het elkaar maar aanvult in dezelfde smaakgroep”, aldus Bijl.
Lees ook: Hoe Hema (met een beetje hulp van Harry Mens) weer 100 procent Nederlands werd
Internationaliseren
Uitbreiden en internationaliseren zou logisch en eenvoudiger kunnen worden als meerdere bedrijven samen optrekken in een soort modern shop-in-shop concept. “Ze zouden dan heel goed met drie of vier partijen een soort winkelcentrum of winkelstraatje kunnen aanbieden. Als je elkaar steunt kun je vanuit retailperspectief veel meer sturen en een tegenwicht bieden tegen vastgoedpartijen die nu nog bepalen of ze bepaalde merken in hun vastgoed willen. Merken pakken zo weer de regie!”
* UPDATE *
"Onzer beider unieke merknamen zullen we gewoon behouden", bevestigd een woordvoerder van Albert Heijn.