Nieuws Retail

Na 27 jaar moet Henk noodgedwongen zijn speelgoedwinkel sluiten: ‘Valt niet meer tegenop te boksen’

Een kind dat de neus verlekkerd tegen de etalageruit drukt om zich te vergapen aan dat éne nieuwe spelletje: het is inmiddels een bijna historisch beeld. In tien jaar tijd is het aantal speelgoedwinkels in Nederland praktisch gehalveerd. En dat leidt bij ondernemers tot weemoed, maar ook tot problemen.

Femke van Rooijen 26 mei 2023

Speelgoedwinkel leusden henk kiers sluiting concurrentie rage

Henk Kiers in zijn speelgoedwinkel Top1Toys in Leusden. Foto: Ricardo Smit

Officieel sluit hij zijn winkel op 1 juni. Maar Henk Kiers verwacht dat de laatste dag dat hij open is al eerder aanbreekt. „De schappen raken steeds leger dus ik verwacht dat we aankomende zaterdag voor het laatst open zullen zijn”, vertelt Henk in het AD.

En dat doet pijn. 27 jaar lang was Henk eigenaar van een speelgoedspeciaalzaak in Leusden. Eerst onder de naam Intertoys, maar nadat het moederbedrijf in 2019 op de fles ging onder de vlag van Top1Toys. „De mooiste momenten waren toch wel alle rages. Bijvoorbeeld de enorm populaire videobanden van Dalmatiërs”, herinnert Henk zich. „De rij stond tot achterin de winkel.”

Lees ook: Heropstand speelgoedwinkels bewijst: consumenten willen weer meer fysiek winkelen

Maar niet alleen vroeger was het druk. Hij noemt één van de meest recente rages, die van de loombandjes (kleine elastiekjes waarmee allerlei soorten sieraden gemaakt kunnen worden, red.). „In zo’n periode reden we stad en land af om aan de producten te kunnen komen”, aldus Henk.

Maar rages zijn volgens hem niet meer wat ze geweest zijn. „Het leuke aan zo’n rage is dat het gaat om een totaal nieuw en bijzonder speelgoedproduct dat ook nog eens betaalbaar is voor de kinderportemonnee. Maar dat komt steeds minder vaak voor.”

Loombandjes waren een enorme rage. Foto: ANP

Grote concurrentie binnen speelgoedbranche

Reden hiervoor is volgens Henk de grote concurrentie binnen de speelgoedbranche. „De animo om iets nieuws te verzinnen wordt steeds kleiner want voor je het weet, zijn er imitaties op de markt of worden de producten ook bij andere winkels verkocht.”

Met het sluiten van Top1Toys vertrekt de laatste speelgoedwinkel uit Leusden. En dat is niet eens bijzonder meer. De afgelopen tien jaar is het aantal speelgoedwinkels in Nederland bijna gehalveerd. Waar Nederland in 2013 nog 1305 speelgoedwinkels telde, waren dat er vorig jaar nog maar 705, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

"Het zijn het steeds vaker de spaaracties van supermarkten die uitgroeien tot een rage. Als speelgoedwinkel kun je daar haast niet tegenop"

Lees ook: Action kan z’n borst natmaken: ‘nóg goedkopere zaak’ opent winkel in Nederland

Speelgoedwinkel kan niet tegen spaaractie op van supermarkt

Hoe dat komt? Daar heeft Henk wel een idee van. ,,Het zijn het steeds vaker de spaaracties van supermarkten die onder kinderen uitgroeien tot een rage. Denk aan plaatjes of knuffeltjes waarvoor mensen kunnen sparen bij alle verschillende supermarkten. Als speelgoedwinkel kun je daar haast niet tegenop.”

En dan is er nog de komst van het internet en het gemak van online winkelen. „We hebben er echt alles aan gedaan om mee te kunnen doen. Ook wij hebben een webshop en zijn zelfs een pakketpunt. Maar er valt niet tegenop te boksen als mensen bij andere winkels speelgoed bestellen en alleen bij ons komen om het pakketje op te halen.”

"Het aanbod in speelgoed is zó groot dat je er een heel winkelcentrum mee zou kunnen vullen"

Onderscheiden is lastig

De concurrentie in speelgoedland is dan ook té groot, aldus Henk. „Lang niet alleen speelgoedspeciaalzaken verkopen tegenwoordig speelgoed. Hier in het centrum hebben bijvoorbeeld ook de drogisterijen en kantoorwinkels populaire speelgoedproducten.”

Je als speelgoedwinkel onderscheiden is dan ook lastig. „Ik heb natuurlijk een groter assortiment, maar als de populaire artikelen ook bij tien andere winkels te koop zijn, wordt het lastig”, aldus Kiers. „Daarnaast is het aanbod in speelgoed zó groot dat je er een heel winkelcentrum mee zou kunnen vullen. Dat past jammer genoeg niet allemaal in mijn winkel en tegenwoordig is online bestellen dan de snelste optie.”

Lees ook: Van albino tot down: Ellen Brudet heeft een speelgoedwinkel vol inclusieve poppen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws