Nieuws Retail
Fysieke winkel naast je webshop? Mode-ondernemer Tess (23) heeft succes met twee locaties
Tess Verwoert (23) had zichzelf nog zo voorgenomen om geen fysieke winkel naast haar succesvolle webshop te openen. Het modemerk Tess V is tenslotte groot geworden via social media en een dergelijke stap zou verdere groei alleen maar in de weg zitten, toch?

Foto: Tess Verwoert
Het is maar goed dat de jonge oprichter van het populaire Tess V ruim een jaar geleden tot een ander inzicht kwam. Wat nog enigszins bescheiden begon met een proef in een pop-up store in Den Bosch, liep drie maanden later uit op de opening van de eerste winkel in Nijmegen waarbij de klanten in een dikke rij voor de deur stonden. Over een maand volgt in Utrecht de opening van het tweede filiaal.
Stenen winkels om herkenbaarheid
Tess moet lachen wanneer ze wordt geconfronteerd met haar eigen, toch wel onverwachte succes als het om het openen van stenen winkels gaat. ,,Toen ik als jong meisje met Tess V begon, voelde ik hier gewoon niets voor. Online is waar ik het wilde doen, waar we bekend zijn geworden en waarop onze community nog altijd dagelijks groeit. Maar om het merk nog steviger neer te zetten en meer herkenbaarheid te creëren, heb je winkels nodig.”
Ze vertelt dat mensen niet toevallig eens een jurkje bij haar moeten kopen, maar dat ze dit doen omdat zij zich identificeren met Tess V. ,,En dus moet je zichtbaar zijn in de winkelstraat. Wij richten ons op vrouwen tussen de 18 en 35 jaar oud. Zij gaan naar school en werken in de grote steden waarin zij ook op het terras zitten en winkelen. We besloten met die pop-up te beginnen in Den Bosch, maar al snel kwam de winkel in Nijmegen in beeld. Interessant omdat wij in Rhenen zijn gevestigd.”
"We waren helemaal nog niet actief opzoek naar een definitieve winkel, maar toen deze kans voorbij kwam, besloten we het wel meteen te doen"
,,We waren dus helemaal nog niet actief opzoek naar een definitieve winkel, maar toen deze kans voorbij kwam, besloten we het wel meteen te doen. Dat typeert ons ook wel; niet te lang nadenken, gewoon proberen. Dat was best even spannend, maar toen we voor de opening die rij al voor de deur zagen staan, wist ik dat het goed zat.”
Lees ook: Begonnen in garage, nu 240 winkels: zo wil de nieuwe generatie modeketen Shoeby uitbreiden
Veel reacties op vacature
,,Of we zo snel personeel konden vinden? Gelukkig wel. We hebben een groot aantal volgers op onze socials (ruim 66K op TikTok, 111K op Instagram, red.) en zodra we daar een vacature plaatsen, komen er ontzettend veel reacties binnen. Dat is echt ons geluk. In de nieuwe winkel in Utrecht moet het straks ook wel goedkomen, al zitten we natuurlijk midden in de vakantie.”
Dat die volgers invloed hebben op de bedrijfsvoering van Tess is wel duidelijk. Ze hebben het merk groot gemaakt, met hun aankopen een tweede filiaal ‘afgedwongen’ en daarbij indirect een rol gespeeld in het bepalen van de locatie.
Foto: Tess Verwoert.
Bewust geen A-locatie voor Tess V
Tess geeft aan dat het als ondernemer verleidelijk kan zijn om voor een A-locatie te kiezen, maar dit zelf bewust niet te hebben gedaan. ,,Omdat we op de socials uitgebreid posten over onze nieuwe locatie, weet de klant precies waar ze moet zijn. Daardoor hoeven wij dus niet op de duurste locatie te zitten en kunnen we ons geld in andere zaken steken.”
In haar personeel bijvoorbeeld. Of in de nieuwe zomercollectie. Of in een reis naar Griekenland waar de shoot voor deze collectie moet worden gedaan. Of in een nieuw softwaresysteem. Het zijn beslissingen die de dagelijkse kost vormen voor deze jonge ondernemer. Het valt te bewonderen, zeker wanneer je je bedenkt dat er dit jaar een omzet van zeven miljoen euro wordt nagejaagd en dat men keurig op koers ligt.
"Omdat ik nog zo jong ben, spreken sommigen weleens over mijn ‘winkeltje’. Of schudden ze eerst de hand van mijn vader als ik hem eens meeneem naar een zakelijk gesprek"
Een statistiek die tot ergernis van Tess nogal eens wordt onderschat door externe partijen. ,,Omdat ik nog zo jong ben, spreken sommigen weleens over mijn ‘winkeltje’. Of schudden ze eerst de hand van mijn vader als ik hem eens meeneem naar een zakelijk gesprek om te kunnen leren van zijn ondernemerservaring. Er zijn hier zelfs ondernemers geweest die openlijk toegaven dat ze de grootte van dit bedrijf flink onderschatten. Inderdaad, we zijn een jong team en kunnen nog vele stappen maken, maar we hebben ook al heel veel mooie dingen neergezet!”
Lees ook: Hoe Lieke troep uit de Balinese zee omzet in duurzame kleding met TET. Responsiblewear
Tess Verwoert begint eigen merk op 16-jarige leeftijd
Tess is pas zestien jaar oud wanneer ze de webshop opricht en het schuurtje achter het huis benut als minimagazijn. Met het geleende geld van haar vader (eveneens ondernemer) koopt ze de kleding in die ze al snel goed verkoopt, met name via Facebook, Instagram en influencers.
,,Ik had toen eigenlijk geen idee wat ik allemaal aan het doen was. Kocht kleding in die ik vooral zelf erg mooi vond. Dat slaat natuurlijk nergens op, maar het werkte. Ik kon al redelijk snel een eigen pandje huren, mijn vader afbetalen en het tweede magazijn liet ook niet lang op zich wachten. Toen hier vijfentwintig volle postkarren stonden voor Black Friday, wisten we dat er nóg een pand bij moest.”
"Toen hier vijfentwintig volle postkarren stonden voor Black Friday, wisten we dat er nóg een pand bij moest"
Binnenkort 40 personeelsleden bij Tess V
Spreek bij Tess V gerust van een imperium aangezien de kledingstukken ook zelf worden ontworpen en er op alle vlakken professionele krachten zijn aangetrokken. Het personeelsbestand telt inmiddels 32 namen, maar door de te openen winkel in Utrecht zal dit oplopen naar veertig. ,,Iedereen is tussen de twintig en dertig jaar oud. Een bewuste keuze, want zo staan we letterlijk tussen onze doelgroep, weten we precies wat er wanneer wordt gevraagd.”
Gaat het over het aannemen van nieuwe mensen, dan heeft Tess in de loop van de tijd ook veel geleerd. Dat ze beter zélf nieuw personeel kan aannemen, bijvoorbeeld. ,,Ik wilde meer focussen op zaken die mij energie geven. Meer bezig zijn met ontwerpen en social media, waardoor ik bepaalde taken uit handen gaf. Ik kwam er alleen achter dat niemand zo goed over de bedrijfsvoering kan beslissen als ikzelf. Ik weet het beste waar we naartoe willen. Ja, dat heeft me leergeld gekost. En we maken nog steeds fouten hoor, maar nu doen we dat met elkaar, als team en dat voelt veel beter.”
Lees ook: Jonge ondernemer Ada-Louise (19) heeft al eigen interieurstudio