Nieuws Retail

Vakcentrum: 'Verbod tabaksverkoop supermarkten in 2026'

Een compleet verbod op tabaksverkoop door supermarkten in 2026. Die voorspelling doet het Vakcentrum in een digitale nieuwsbrief aan zijn leden. Bij tankstations en tabakwinkels zou het verbod in 2028 ingaan.

Bron: Distrifood 26 oktober 2020

Sigaretten rookwaren gezondheid

Foto: ANP.

‘Het doel is om tabaksverkoop enkel toe te staan in 250 tabakspeciaalzaken. De impact op menig supermarkt is fors, zeker bij kleinere bedrijven. Binnen de sector wordt overleg gevoerd welke ‘rek’ nog in de maatregelen zit’, schrijft het Vakcentrum, de belangenbehartiger voor zelfstandig ondernemers.

Een regeling voor een verbod kwam aan het rollen toen in december 2019 een motie werd aangenomen waarin de regering wordt verzocht supermarkten op te roepen te stoppen met de verkoop van tabak. Vervolgens is begin dit jaar een motie aangenomen waarin de regering wordt verzocht met supermarkten en benzinestations in gesprek te gaan om te komen tot een snelle afbouw van de verkoop.

Lees ook: Zo zien sigarenzaken er na de nieuwe wetgeving uit

Deze maand krijgt de Tweede Kamer meer informatie van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de plannen. Woordvoerder Ruben van Dorssen meldde Distrifood dat 'er op dit moment nog niets gezegd kan worden over de precieze stand van zaken'.

Woordvoerder Liane ter Maat van het CBL meldt dat de supermarktkoepel binnenkort een gesprek met de staatssecretaris op de agenda heeft staan over dit onderwerp.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.