Podcast

'HEMA informeel failliet, prijs tussen 500 miljoen en 1 miljard'

Nee, de euforie die gisteravond ontstond rond de overname van HEMA, is niet aan Sabien Duetz besteed. Zij is woordvoerder van een van de twee burgerinitiatieven die samenwerken om de winkelketen over te laten nemen door een coöperatie. In de radio-uitzending van De Ondernemer zegt ze: 'HEMA had geen keus, ze zijn informeel failliet'.

Thomas Hendriks & Robbert Daalder 16 juni 2020

Ontwikkelingen rond HEMA volgen elkaar snel op. Dinsdagochtend spraken wij Sabien Duetz van het burgerinitiatief www.welovehema.nl in onze online radio-uitzending (beluister hierboven de podcast).

Een felicitatie naar aanleiding van het bericht dat schuldeisers HEMA hebben overgenomen en een aanzienlijk deel van de openstaande schuld hebben kwijtgescholden, was voor haar nog (veel) te vroeg. ,,Nee, nu begint het pas! HEMA heeft een deal gesloten, maar ze hadden eigenlijk geen keus. Informeel zijn ze failliet gegaan, overgeleverd aan de schuldeisers. En wij willen voorkomen dat ze straks weer van de ene investeerder naar de andere gaan.”

Lees ook: Twee burgerinitiatieven HEMA bundelen krachten

HEMA straks? 'Waardecreatie voor iedereen'

Sabien Duetz is telg uit een bekende retailfamilie met 160 jaar ervaring, heeft zelf eerder negen jaar voor HEMA gewerkt en ontwikkelt bedrijfsstrategieën voor retail.

Ze verwacht dat het bedrag dat voor HEMA moet worden betaald ‘ergens ligt tussen wat de schuldeisers ervoor hebben betaald, 1 miljard, en het bod van Boekhoorn (523 miljoen)’. Het plan daarna? ,,Een langetermijnstrategie en waardecreatie voor iedereen en niet alleen maar voor een paar mannen in een hele dikke auto.”

'We gaan gesprek aan met Blokker'

WeLoveHema lanceerde afgelopen vrijdag en verzamelde al snel duizenden sympathiebetuigingen. Op de site kan het publiek aangeven op welke wijze zij het initiatief willen steunen. Dat kan ook financieel door aandelen te kopen in de op te richten coöperatie.

Ook in de planning: een gesprek met Blokker (dat eerder nog een bod op HEMA had uitgebracht). ,,Michiel Witteveen (ceo Blokker, red.) is ook een ondernemer met een retail-achtergrond. We gaan zeker met hem praten.”

Lees ook: Marcel Boekhoorn na afketsen HEMA-deal: ‘Het kwam neer op betalen of afpakken’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Sleutel tot Succes

Tony's - Henk Jan - Chocolonely: 'Sta op. Probeer. Zorg dat je trots kan zijn'

Luister mee en neem een niet te willen missen blik achter de schermen van de meest succesvolle en innovatieve bedrijven van ons land, bij monde van de topondernemers zelf. Na Michiel Muller (Picnic) en Taco Carlier (VanMoof) is de hoofdrol in deze aflevering van de podcastserie Sleutel tot Succes voor Henk Jan Beltman, de man die van de bijna slaafvrije Tony's Chocolonely-chocolade een wereldhit maakte.

Details
De Ondernemer

Jouw merk ook echt merkwaardig? Strateeg Niels Vrijhoeven vertelt hoe

Te gast in de podcastserie Namarama van host Floris Hülsmann is ditmaal Niels Vrijhoeven. Hij is freelance strateeg en heeft een zeer breed en interessant carrièrepad afgelegd. De reclamewereld is zijn basis, maar Vrijhoeven was ook nauw betrokken bij de oprichting van de aandelenapp BUX. Met die ervaring weet de strateeg alles over het 'merkwaardig krijgen van jouw merk'. Laat je inspireren en wie weet helpt het je verder als ondernemer.

Details
Aandachtstrekkers

Flitsbezorging: zo speel je als ondernemer in op bezorging in 10 minuten

Hoe zijn we eigenlijk beland van het wekelijkse rondje boodschappen in de supermarkt, naar thuisbezorging binnen tien minuten? Presentatoren Michel Ariëns en Patrick Wessels hebben het in deze aflevering van Aandachtstrekkers over flitsbezorging. Welke kant gaan we op, hoe ziet die toekomst eruit en hoe kun je daar als ondernemer op inspelen?

Details
Sleutel tot Succes

Taco Carlier (VanMoof): 'We wilden niet zomaar een bedrijf oprichten, maar een beweging beginnen'

Luister mee en neem een niet te willen missen blik achter de schermen van de meest succesvolle en innovatieve bedrijven van ons land, bij monde van de topondernemers zelf. Na Michiel Muller van Picnic is het in de podcastserie Sleutel tot Succes de beurt aan Taco Carlier, samen met broer Ties verantwoordelijk voor het wereldwijde succes van VanMoof.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boek Thijs Verheul 'is een goede, voor jonge, startende ondernemers'

'Motiverend, leerzaam en eerlijk verhaal over ondernemen op het scherpst van de snede. En heel leuk om het verhaal vanuit jouw perspectief te lezen – mijn respect voor jullie is nog verder gegroeid!'. Zo verwoordde Thomas Plantenga, ceo van Vinted, het boek 'Voor hoeveel heb je het verkocht' van Thijs Verheul, van wie hij United Wardrobe in 2020 overnam. Maar: wat vinden onze Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink?

Details
Aandachtstrekkers

Herd mentality: waarom Bitcoin, vegan en alcoholvrij bier nu wel cool zijn

Herd mentality. Pardon? Herd mentality, het thema waar Aandachtstrekkers Michel Ariëns en Patrick Wessels uhm... Aandacht aan besteden in deze aflevering van de gelijknamige podcastserie. Wat de term betekent voor ondernemers en welke lessen er uit te trekken zijn, je weet het na een klein halfuur inspirerend luisterplezier.

Details