Podcast Retail

'HEMA informeel failliet, prijs tussen 500 miljoen en 1 miljard'

Nee, de euforie die gisteravond ontstond rond de overname van HEMA, is niet aan Sabien Duetz besteed. Zij is woordvoerder van een van de twee burgerinitiatieven die samenwerken om de winkelketen over te laten nemen door een coöperatie. In de radio-uitzending van De Ondernemer zegt ze: 'HEMA had geen keus, ze zijn informeel failliet'.

Thomas Hendriks 16 juni 2020

Ontwikkelingen rond HEMA volgen elkaar snel op. Dinsdagochtend spraken wij Sabien Duetz van het burgerinitiatief www.welovehema.nl in onze online radio-uitzending (beluister hierboven de podcast).

Een felicitatie naar aanleiding van het bericht dat schuldeisers HEMA hebben overgenomen en een aanzienlijk deel van de openstaande schuld hebben kwijtgescholden, was voor haar nog (veel) te vroeg. ,,Nee, nu begint het pas! HEMA heeft een deal gesloten, maar ze hadden eigenlijk geen keus. Informeel zijn ze failliet gegaan, overgeleverd aan de schuldeisers. En wij willen voorkomen dat ze straks weer van de ene investeerder naar de andere gaan.”

HEMA straks? 'Waardecreatie voor iedereen'

Sabien Duetz is telg uit een bekende retailfamilie met 160 jaar ervaring, heeft zelf eerder negen jaar voor HEMA gewerkt en ontwikkelt bedrijfsstrategieën voor retail.

Ze verwacht dat het bedrag dat voor HEMA moet worden betaald ‘ergens ligt tussen wat de schuldeisers ervoor hebben betaald, 1 miljard, en het bod van Boekhoorn (523 miljoen)’. Het plan daarna? ,,Een langetermijnstrategie en waardecreatie voor iedereen en niet alleen maar voor een paar mannen in een hele dikke auto.”

'We gaan gesprek aan met Blokker'

WeLoveHema lanceerde afgelopen vrijdag en verzamelde al snel duizenden sympathiebetuigingen. Op de site kan het publiek aangeven op welke wijze zij het initiatief willen steunen. Dat kan ook financieel door aandelen te kopen in de op te richten coöperatie.

Ook in de planning: een gesprek met Blokker (dat eerder nog een bod op HEMA had uitgebracht). ,,Michiel Witteveen (ceo Blokker, red.) is ook een ondernemer met een retail-achtergrond. We gaan zeker met hem praten.”

Hema rookworst hollands

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.