Nieuws Retail

Winkelier van het Jaar: consument stemt massaal op de lokale retailer

In twee weken tijd hebben ruim 50.000 Nederlanders gestemd op hun favoriete lokale winkelier voor de Winkelier van het Jaar-verkiezing. De tussenstand laat een paar opvallende uitkomsten zien. Zo wordt in Noord-Brabant de winkelier het meest gewaardeerd, wordt er vooral in de provincie Gelderland massaal gestemd en bevinden zich in Friesland de trouwste klanten ten opzichte van de rest van Nederland.

De Ondernemer 1 juli 2019

Winkelstraat Deventer retail1

Kosten noch moeite worden door de lokale winkeliers in heel Nederland gespaard: er wordt flink gevlogd en geflyerd en er worden zelfs advertenties in de lokale krant gepubliceerd om klanten op te roepen om te stemmen. En: dit werpt zijn vruchten af. Met name in de provincie Gelderland wordt massaal gestemd voor de Winkelier van het Jaar-verkiezining, in tegenstellling tot Flevoland. Of dit komt door de inzet voor het werven van stemmen in Gelderland of het enthousiasme van de lokale consument kan in deze fase van de verkiezing nog niet worden bevestigd.

Noord-Brabant krijgt de meeste waardering, Zeeland is kritischer

De provincie Brabant staat al bekend om haar gastvrijheid in de horeca, daar kan mogelijk binnenkort ook de beste service en gastvrijheid bij de lokale winkelier aan worden toegevoegd. Zo laten de eerste stemresultaten zien dat winkeliers in Noord-Brabant het meest worden gewaardeerd. Hoewel Zeeuwse consumenten massaal hun stem hebben uitgebracht, blijken zij kritischer te zijn in hun beoordeling. Net als in de provincie Flevoland worden de winkeliers in deze provincie het laagst beoordeeld op service, prijs en kwaliteit.

Het zijn de lokale winkeliers die het verschil maken, niet de ketens

De Winkelier van het Jaar-verkiezing is enkel voor lokale winkeliers, grote retailketens zijn uitgesloten van deelname. Een bewuste keuze, aldus Niels Groot van Vote company, die de verkiezing organiseert.

“In tegenstelling tot andere retailverkiezingen kiezen wij heel bewust voor de lokale ondernemer. Het zijn de lokale winkeliers die sfeer en authenticiteit aan een gemeente geven. En juist deze ondernemers, die het hardst moeten werken om zich staande te houden, krijgen niet de aandacht die ze verdienen. Dit bracht ons op het idee om deze verkiezing speciaal voor hen in het leven te roepen. Dit is de eerste stap van een beweging die we samen met winkeliers in gang willen zetten om zo gezamenlijk consumenten bewuster te maken van het winkelaanbod in hun eigen gemeente.”

Lees ook: 'New retail' in China: zo gaan ook wij straks winkelen

Winkelier van het Jaar-verkiezing

Het Winkelier van het Jaar-concept omvat de grootste consumentenverkiezingen van Nederland voor lokale winkeliers. Consumenten kunnen tot en met 2 juli stemmen op de beste winkelier in hun gemeente. Wanneer een winkelier als beste wordt beoordeeld en voldoende stemmen krijgt in een van de dertien categorieën, mag deze zich een jaar lang de beste winkelier van zijn gemeente noemen. Gemeentewinnaars maken automatisch kans op de provinciale en landelijke titel, die door een vakjury op 4 juli wordt toegekend.

De Winkelier van het Jaar-verkiezing is een gezamenlijk initiatief van Reclamefolder.nl en Vote Company.

Het zijn de lokale winkeliers die sfeer en authenticiteit aan een gemeente geven. En juist deze ondernemers, die het hardst moeten werken om zich staande te houden, krijgen niet de aandacht die ze verdienen.