Nieuws Retail

Winkeliers hekelen gemeentelijke lasten

Winkeliers ergeren zich groen en geel aan oplopende gemeentelijke lasten. Met name belastingen voor het gebruik van bijvoorbeeld reclameborden, lichtbakken en luifels zijn ondernemers een doorn in het oog, stelt Detailhandel Nederland dinsdag.

Evie Westland 18 april 2017

Winkelen 34

De brancheorganisatie pleit ervoor de reclamebelasting volledig af te schaffen. Amsterdam heeft daarin al het goede voorbeeld gegeven, aldus voorzitter Dolf Kloosterziel. Ook de zogenoemde precariobelasting, die betaald moet worden voor het gebruik van een stuk gemeentegrond, komt als het aan de winkeliers ligt zo snel mogelijk te vervallen.

"Voor een simpel reclamebord moeten winkeliers soms al honderden euro’s per jaar afdragen aan de gemeente'', aldus Kloosterziel. ,,Dat is natuurlijk niet meer van deze tijd. Reclameborden, luifels en uitstallingen zijn onderdeel van het hebben van een winkel."

Nagel aan doodkist

Retailspecialist Fred Rutgers onderschrijft die gevoelens bij veel winkeliers én horecaondernemers. "Het is een nagel aan de doodkist van ondernemers. Je ziet dat er overdreven wordt gehandhaafd. Ook bij horecagelegenheden is het een drama. Als er een stoelpoot nét buiten het terras staat, kan een flauwe handhaver alweer een bekeuring geven. Dat zorgt voor een hoge bloeddruk bij de ondernemers, kan ik je wel vertellen."

De genoemde heffingen komen bovenop de onroerendezaakbelasting (ozb) die winkeliers moeten afdragen. Detailhandel Nederland zou graag zien dat gemeenten ook daarbij de branche tegemoet zouden komen, door de ozb te laten "meebewegen met het economisch tij''. Daarnaast moet volgens de branchevereniging meer worden gedaan om winkelgebieden aantrekkelijker te maken en leegstand tegen te gaan.

Lees ook: Van hobby naar eigen zaak

Ambtelijk moeras

"Winkeliers hebben het al niet erg gemakkelijk", aldus Rutgers. "Ik hoor soms tarieven waarvan ik denk: 'Goh, heeft de gemeente nou echt zo weinig geld dat ze zulke bedragen moeten vragen?'. Denk aan een bedrag van driehonderd euro per jaar voor een simpele lichtreclame. Ik hoorde laatst zelfs een verhaal over een lichtreclame die 'boven gemeentelijke grond' zou hangen. Ik kan me goed voorstellen dat een ondernemer dan denkt: 'Nu zijn ze gewoon winkeliertje aan het pesten.'"

Toch is het volgens Rutgers niet makkelijk om tegen de reclamebelastingen op te komen. "Probeer maar eens een zaak tegen de gemeente aan te spannen. Of een aanvraag in te dienen. Je belandt in een ambtelijk moeras. Vaak denken winkeliers dan: 'Ik betaal wel weer, dan ben ik er vanaf.'"

Met de voorstellen loopt Detailhandel Nederland vooruit op de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Maar de belangenbehartiger ziet ook mogelijkheden om al tijdens de lopende kabinetsformatie afspraken te maken over een andere inrichting van het stelsel van lokale belastingen.

Ik kan me goed voorstellen dat een ondernemer soms denkt: 'Nu zijn ze gewoon winkeliertje aan het pesten'

Fred Rutgers, retailspecialist