Nieuws Retail

De Winkelstraat: fairtrade shoppen in Gouda’s Korte en Lange Groenendaal

Vlak naast de Markt in Gouda zitten de Korte en de Lange Groenendaal verborgen. Steeds meer toeristen weten deze pareltjes te vinden: straten met zeer uiteenlopende winkels van kleine ondernemers. Door een bloeiende winkeliersvereniging trekken steeds meer ondernemers naar die straat, die als eerste van Nederland het predicaat ‘fairtrade-straat’ heeft.

Joke Heikens 8 augustus 2019

Groenendaal Winkelstraat zaterdag2

,,Het is de leukste winkelstraat van Gouda en omstreken”, vindt Peter de Heer, mede-eigenaar van inspiratiewinkel Eressëa en voorzitter van de winkeliersvereniging. ,,We zijn als vereniging bezig geweest met wat ons zo uniek maakt en fairtrade maakt daar een groot deel van uit. De wereldwinkel zit hier al meer dan twintig jaar en inspiratiewinkel Eressëa ruim dertig jaar. We namen het initiatief met 11 ondernemers samen om het predicaat ‘fairtrade-straat’ te krijgen. De gemeente en de wethouder omarmden het initiatief.”

Stroopwafels en ambachten

In de Lange en Korte Groenendaal zitten unieke winkels, bijvoorbeeld lunchroom Van der Berg waar ook stroopwafels gebakken worden. Grote multinationals zijn al jarenlang afnemer van deze stroopwafels. In deze straatjes vind je geen grote winkelketens. Er is soms wel wat verloop in deze winkelstraat, maar dat is maar een klein deel. Over het algemeen blijven winkels voor lange tijd.

Lees ook: Nieuwe kansen voor detailhandel in vertrouwde winkelstraat

,,Wij hebben een bloeiende winkeliersvereniging met een gedreven bestuur, dat maakte het voor winkeliers aantrekkelijk’, vertelt de Heer. ,,We merken heel duidelijk dat panden hier maar kort leegstaan. We trekken vooral kleine ondernemers die hier met hun ambacht zitten aan. Dat trekt veel publiek en ook toeristen komen daarom hier. Die willen niet naar de zoveelste grote winkelstraat waar je dezelfde winkelketens vindt, maar naar straatjes als de onze. De Groenendaal is onderscheidend en uniek, dat is de kracht.”

Goed voor de wereld

Stella van Driel opende een paar jaar geleden haar eigen bloemenwinkel De Spiegel op de Lange Groenendaal: ,,Het loopt prima, ik heb er een goede boterham aan. Het is ook leuk om hier te zitten, de ondernemers zijn betrokken bij elkaar.” Naast bloemen en planten, biedt De Spiegel ook decoratiemateriaal aan. ,,Dat heb ik vanaf het begin gedaan. Mensen vinden het leuk om thuis iets moois te maken en ik bied inspiratie.”

Aan de Groenendaal vind je ook een speelgoedwinkel met duurzaam speelgoed, vooral van hout. Terre des Hommes verkoopt er tweedehands artikelen, de koffie en thee van House of Goods is allemaal biologisch en zelf gebrand. Ook de kledingwinkels, zoals Karakter, doen mee met het duurzame karakter. Deze en nog meer ondernemers willen er een betere wereld van maken.

Innoveren, onderneem en durf

,,Je moet met je tijd meegaan”, zegt De Heer. ,,Houd niet vast aan oude concepten, maar innoveer, onderneem en durf. Een webshop hoort erbij in deze tijd en dat hebben de winkels hier dan ook bijna allemaal. De meeste winkels hebben Instagram en Facebook en we hebben samen als Groenendaalkwartier (daar hoort ook de Naaierstraat bij, red.) accounts die door een paar ondernemers worden bijgehouden. Zo werken we samen en dat proef je in onze winkelstraat.”

In samenwerking en samenspraak met de gemeente is de Groenendaal opgefleurd met bankjes en kleurige plantenbakken, waar het winkelende publiek graag gebruik van maakt, eventueel met een coffee-to-go van lunchcafé Curcuma, House of Goods of de Natuurwinkel.

Fairtrade Gouda

Met hulp van Fairtrade Gouda is bij de wereldwinkel het idee voor een fairtrade-straat ontstaan. Veel ondernemers zijn bewust bezig met het verkopen van eerlijke producten en doen eerlijke handel. Dankzij deze samenwerking is er een informatieboekje gemaakt. Het winkelende publiek en zeker ook toeristen pakken dit boekje om de fairtraderoute te lopen. ,,Daarom hebben we de tekst ook in meerdere talen erop staan”, zegt De Heer. ,,Het heeft ons veel publiciteit en extra bezoekers opgeleverd. Klanten moeten je weten te vinden.”

De Ondernemer kijkt in deze nieuwe serie naar de staat van de aloude stenen winkelstraat in grote en kleinere Nederlandse gemeenten. Hoe goed of slecht is het daarmee gesteld en wat doen ondernemers om klanten naar hun straat te lokken? In deze aflevering gaan we naar Gouda.

Houd niet vast aan oude concepten, maar innoveer, onderneem en durf

Peter de Heer, voorzitter winkeliersvereniging