Nieuws Retail
De Winkelstraat: De Notaris Oostingstraat in Emmen gaat voor volle bloei
De Notaris Oostingstraat was tot een aantal jaren geleden een van de stadsaders in het centrum van Emmen. Het verbond delen van de dierentuin met elkaar en was tegelijkertijd een looproute voor winkelend publiek. Door de verhuizing van het dierenpark naar de overzijde van het stadscentrum, verdween een gedeelte van dat vliegwieleffect. Momenteel wordt de straat op verschillende manieren aangepakt om weer tot volle bloei te komen.

In 2016 opende dierentuin Wildlands de deuren en verving daarmee het oude Noorder Dierenpark Emmen. De verplaatsing had gevolgen voor de winkeliers die een bijzondere wisselwerking hadden met de attractie. ,,Er is erg veel leegstand geweest, het stond hier voor de helft leeg”, vertelt centrummanager van Emmen, Laurens Meijer. ,,De traffic was grotendeels verdwenen, er vertrokken een aantal grote ketens waaronder Livera en Hans Anders.''
Lees ook: De Winkelstraat: De Haagdijken, de oudste winkelstraten in Breda
Binnenstadsfonds
,,Net als het hele centrum moest de Notaris Oostingstraat op een andere manier georganiseerd en ingericht worden. Met een zogenaamd binnenstadsfonds, een subsidiepot die is aangereikt door de provincie in samenwerking met de gemeente, wordt geprobeerd om ondernemers te stimuleren. Ook proberen we daarmee leegstand tegen te gaan.”
Als recent voorbeeld wijst Meijer op een kledingzaak, dat in de hoogte ruimte heeft ingeleverd om plaats te maken voor appartementen, terwijl het op de begane grond uitbreidt. ,,Derksen en Derksen wordt verbreed, waarmee leegstand wordt tegengegaan en de straat een nieuwe impuls krijgt. We hebben inmiddels alle facetten meegemaakt: van bloeiende straat naar grote leegstand tot gebied waar weer in wordt geïnvesteerd.”
Familiebedrijf
Door de grote verbouwing zal Derksen en Derksen over een aantal weken bijna de gehele oostzijde van de Notaris Oostingstraat in beslag nemen. ,,De enige manier om te overleven is door groter te worden”, vertelt Klazien Derksen, samen met haar man eigenaar van het familiebedrijf. ,,We waren vroeger een zaak die vooral kostuums verkocht, maar we zijn met onze tijd meegegaan. Dat is een doorlopend proces waarvan je probeert te leren en dat proberen we al meer dan twintig jaar zo goed mogelijk te doen.”
Wanneer alle bouwwerkzaamheden en vernieuwingen zijn afgerond, zal op de voorgevel van het pand ook het logo van Wildlands prijken. Daarnaast komen houten pinguïns in de zaak te staan, om de dierentuin te promoten. ,,Omdat we groter worden, komen er meer mensen aan het werk. Dat is weer een stukje stimulering van de lokale economie.”
De kracht van de winkel zit volgens Derksen in de formule. ,,We hebben zoveel verschillende soorten kleding en daarmee wordt het een optelsom. We proberen heren en dames te bedienen, maar met de uitbreiding komt er ook een hele kinderafdeling bij. Dag en nacht zijn we met de zaak bezig, soms misschien wel te veel.”
Lees ook: Zo overleef je als retailer een steeds leger wordende winkelstraat
Overzicht
Op de kruising van de Notaris Oostingstraat en de Hoofdstraat heeft Rick Pool met zijn Churros-kraam een goed overzicht van hoe alles aan het veranderen is. ,,Met Pinksteren staan we ergens anders, maar normaal is dit onze vaste plek. Je merkt duidelijk dat de dierentuin is vertrokken uit het hart, want er is gewoon minder publiek. Er wordt druk gewerkt aan verbeteringen en voor ons is het goed dat een Derksen en Derksen de schouders eronder zet.”
Vlaamse snacks
Snackbareigenaar Anne Legendal merkt dat het centrum zich begint te herstellen. Toch was het voor zijn zaak de Vlaamse Hap geen eenvoudige opgave om de verplaatsing van het dierenpark op te vangen. ,,We hebben allemaal wel een tik gehad hier. Maar uiteindelijk is het me niet tegengevallen. Er zijn nog altijd mensen die het nieuwe dierenpark bezoeken om daarna mij op te zoeken op mijn oude plek! Dat kostte in het begin wat moeite, klanten moesten zich heroriënteren, terwijl we eerst op hun route zaten.''
,,Er komen vooral bezoekers uit de regio, met in verhouding veel mensen uit Duitsland. Die Duitsers liggen tachtig jaar achter met de mode, dus die kijken eerst hun ogen uit om vervolgens hier wat te eten”, glimlacht de snackspecialist breeduit, terwijl hij weer een puntzak volschept met patat en voorziet van een kwak mayonaise.
Legendal heeft het idee dat de gemeente Emmen meer kansen zou moeten aangrijpen om zich beter op de kaart te zetten. ,,Er moest iets gebeuren met de dierentuin, want de toeschouwersaantallen liepen terug. Maar je kunt veel meer doen; Emmen wordt Vlinderstad genoemd, terwijl er werkelijk waar geen enkele vlinder te vinden is. Laat samen zien dat je een vlinderstad bent. Verkoop bijvoorbeeld gebakjes bij bakkers die je Vlinderbollen noemt of zoiets, of fleur de boel op met vlinderkunstwerken.”
De Ondernemer kijkt in deze nieuwe serie naar de staat van de aloude stenen winkelstraat in grote en kleinere Nederlandse gemeenten. Hoe goed of slecht is het daarmee gesteld en wat doen ondernemers om klanten naar hun straat te lokken?
Omdat we groter worden, komen er meer mensen aan het werk. Dat is weer een stukje stimulering van de lokale economie