Nieuws Retail

Yves Rocher sluit alle Nederlandse winkels, webshop blijft bestaan

Cosmeticagigant Yves Rocher sluit haar zeven Nederlandse winkels en schoonheidssalons. Alle winkels moeten eind van het jaar definitief gesloten zijn. Met veertig vestigingen was Yves Rocher ooit marktleider in Nederland.

Van onze redactie 5 februari 2021

Yves Rocher

De fysieke winkels van Yves Rocher gaan dit jaar sluiten, maar de webshop blijft wel. Foto: ANP

Volgens directeur Julie Rosenkrantz van Yves Rocher Benelux moeten alle winkels eind van het jaar definitief gesloten zijn. ,,De huurcontracten van onze zeven vestigingen in Nederland verlopen dit jaar, en we zullen ze inderdaad niet verlengen."

Geen omzetgroei bij Yves Rocher

Volgens Rosenkrantz heeft het besluit de winkels te sluiten verschillende redenen. De coronacrisis noemt zij daarbij niet. ,,In de eerste plaats groeide de winkelomzet al tien jaar niet meer. Bovendien werden de winkels steeds minder bezocht door klanten. Ook bleek het lastig onze eigen winkels om te vormen tot franchisevestigingen."

Bovendien komt slechts een bescheiden deel van de Nederlandse omzet uit de winkels, legt zij uit. ,,Van de Nederlandse omzet van 12,6 miljoen euro komt 66 procent uit het postorderbedrijf, 20 procent uit onze webshop en slechts 14 procent uit de winkels."

''Het merk Yves Rocher blijft in Holland via het postorderbedrijf en de webshop''

Julie Rosenkrantz, directeur Yves Rocher

Winkelsluitingen Yves Rocher

Omdat ten slotte de huurcontracten van de winkels in de loop van dit jaar verlopen, besloot Yves Rocher die contracten niet te verlengen.

Rosenkrantz benadrukt dat dat niet betekent dat de Fransen zich helemaal van de Nederlandse markt terugtrekken. ,,Het merk Yves Rocher blijft in Holland via het postorderbedrijf en de webshop. Via die kanalen kunnen klanten blijven genieten van onze natuurproducten."

Yves Rocher marktleider cosmeticamarkt Nederland

Yves Rocher werd in 1959 opgezet door de gelijknamige Franse ondernemer, die cosmetica op basis van natuurproducten ontwikkelde. Het bedrijf begon als postorderbedrijf, maar opende later ook winkels. Tegenwoordig telt het concern 4000 winkels, vooral franchisevestigingen, in 90 landen.

Yves Rocher is sinds 1974 ook actief in Nederland, eerst met een postorderdochter in Soest. Drie jaar later openden de Fransen hun eerste Nederlandse winkel, in Amsterdam.

Aanvankelijk was dat een doorslaand succes. Op het hoogtepunt, eind jaren tachtig, telde het bedrijf hier 40 winkels. Daarmee was Yves Rocher naar eigen zeggen marktleider op de Nederlandse cosmeticamarkt.

Lees ook: Douglas sluit 500 winkels in Europa, gevolgen Nederland onduidelijk

Yves Rocher Den Haag sluit als eerste

Volgens directeur Rosenkranz van Yves Rocher Benelux sluit de winkel in Den Haag komende maand als eerste. Zwolle, Rotterdam en Amsterdam volgen halverwege het jaar, en eind dit jaar sluiten Utrecht, Groningen en Almere.

Hoeveel banen er door de sluitingen verdwijnen, zegt zij niet. ,,Voor de werknemers kijken we naar de mogelijkheden om ze elders aan het werk te helpen."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.