Nieuws Actueel
Reuzenrad New York draait op Nederlanders
Wat in 2008 nog een stoutmoedig plan was van een bemiddelde fan van het reuzenrad in Londen, wordt langzaamaan werkelijkheid. Op een New Yorkse bouwplaats wappert een Nederlandse Mammoetvlag. Onze landgenoten leiden op Staten Island een bouwproject dat de aanblik van de stad gaat veranderen, schrijft het Brabants Dagblad.

Wie in 2018 New York aanschouwt vanaf het beroemde Empire State Building, ziet in de verte niet alleen de Brooklyn Bridge en de 564 meter hoge top van het One World Trade Center, maar ook een draaiend New York Wheel. Zeker na zonsondergang, als 200.000 led-lampjes van Philips aangaan voor de dagelijkse lichtshow. „Het is me toch een partij licht, eigenlijk te veel als je het mij vraagt. Maar dit is New York hè. Kijk naar Times Square”, zegt Gerard Bastiaansen, projectleider van de joint venture die Mammoet uit Schiedam en Starneth uit Enschede vormden om het New Yorkse rad te bouwen.
Het saaie eiland waar het verrijst, tussen New York en New Jersey, kan na Times Square de tweede toeristische bestemming van de stad worden, meent ceo Rich Marin. Hij hoopt per jaar ‘op drie tot vier miljoen bezoekers’ die een kaartje van 35 dollar kopen. Het uitzicht vanaf Staten Island is fenomenaal, ook zonder reuzenrad: aan de horizon liggen de torens van Manhattan. „De mooiste werkplek die ik ooit heb gehad”, oordeelt Bastiaansen.
Veel is er nu nog niet te zien van het 192 meter hoge gevaarte dat hij hier laat bouwen: op dit moment wordt gewerkt aan de fundering op een krap stuk grond aan het water. Lastig, want de poten moeten vanwege de beperkte ruimte uitzonderlijk dicht bij elkaar staan. Het wordt een reuzenrad op stilettohakken, in de woorden van Marin. Het is allemaal uitgedacht door het Enschedese Starneth, een bedrijf opgericht door technici die meewerkten aan de bouw van de London Eye. Mammoet hijst, net als in London, alles op z’n plaats. Starneth werkt ook aan een nóg hoger rad in Dubai, dat New York voor blijft in de strijd om de titel ‘hoogste rad ter wereld’. Voor New Yorkers springt vooral de hobbelige weg naar voltooiing in het oog.
Waar de initiatiefnemers aanvankelijk dachten zo’n 250 miljoen dollar nodig te hebben, is de rekening inmiddels opgelopen tot 580 miljoen. Er is een juridische strijd met de bedenker, die door investeerders uit de raad van bestuur zegt te zijn gewipt, mede vanwege zijn orthodox-joodse achtergrond. Zijn compagnon beschuldigt de huidige bestuursleden van mismanagement. En dan duurt het ook nog een paar jaar langer voordat het rad af is. Volgens de eerste planning had het rad al moeten draaien, nu geldt: in het voorjaar van 2018 gaan de eerste bezoekers de lucht in voor een rit van 38 minuten. „Er zijn maar drie van deze gigantische reuzenraden in de wereld”, legt Marin de vertraging en kolossale kostenoverschrijdingen uit. „Er is gewoon niet veel kennis over hoe dit werkt.”
De London Eye kon nog in één keer omhoog gehesen worden, maar de New York Wheel is de helft groter en moet vanwege zijn omvang in delen worden opgebouwd. De onderdelen worden in de hele wereld gefabriceerd. De poten komen uit Italië, de as komt van Huisman uit Schiedam. Marin: „We wilden graag alles in Nederland laten bouwen. Maar Nederlandse lassers zijn te duur, vergeleken met Huismans Tsjechische fabriek. De glazen cabines – 36 stuks, elk voor 40 passagiers – worden door VDL in Breda gebouwd. Ze zijn loodzwaar (30 ton), ook al door het extra dikke glas. „Dit is niet zomaar een pretparkattractie”, waarschuwt Rich Marin. „Dit is een iconische toevoeging aan de stad. We bouwen dit voor de komende honderd jaar.”
Lees ook: Schiedam bouwt reuzenrad in New YorkOndernemersdroom: reuzenrad Scheveningen nu geopend
%VIDEOWIDGET%