Actueel

Duizend-en-een dingen geen redding voor gastrobar Rick: ‘Het was zwaar, zowel privé als zakelijk’

 
Archieffoto. Archieffoto van betere tijden. Rick Spijkers helemaal aan het begin in zijn eerste eigen zaak. Foto: Bas Vermeer
Archieffoto van betere tijden. Rick Spijkers helemaal aan het begin in zijn eerste eigen zaak. Foto: Bas Vermeer
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Eigenaar Rick Spijkers bedacht duizend-en-een dingen om zijn Gastrobar Rix in hartje Tilburg drijvende te houden, maar het mocht niet baten. ,,‘Even janken, en dan door’, stuurde mijn moeder vanochtend.” De vraag is of dat hem lukt.

Lees verder onder de advertentie

Spijkers’ moeder stuurde een krantenartikel uit 2020, het interview dat de ondernemer ten tijde van corona gaf aan het Brabants Dagblad. Over hoe pijnlijk het was dat zijn eetzaak een half jaar na de opening vanwege de pandemie op slot moest.

Virtual reality-diners in Gastrobar Rix

Hij probeerde het hoofd boven water te houden door vriendschapsbonnen uit te geven, brouwde bier, sleutelde virtual reality-diners in elkaar, verkocht oliebollen, nieuwjaarsontbijtjes en trok met een gigantische Parmezaanse kaas langs de deuren, schrijft de krant.

Ja, ik heb een mooi carnaval gehad, maar het is altijd krap geweest

Rick Spijkers

En ja, Rix overleefde corona, maar dat was ternauwernood. „En dankzij het vertrouwen van de leveranciers. We hebben zes krappe jaren achter de rug. Ja, ik heb een mooi carnaval gehad, maar het is altijd krap geweest. En zwaar, zowel privé als zakelijk. Daarom heb ik er nu zelf de stekker uitgetrokken.”

Lees verder onder de advertentie

Corona, energiecrisis en inflatie

Het was niet alleen de coronacrisis, maar ook de energiecrisis en de inflatie. De marges worden kleiner, merken horecaondernemers. Ondertussen is de huurprijs wel met 30 procent gestegen. Dat is pijnlijk.

,,Vooropgesteld: de verhuurder (dat is vastgoedeigenaar Wereldhave, red.) houdt zich helemaal aan het contract dat ik zes jaar geleden met mijn volle verstand heb getekend.” Maar het doet hem pijn dat er met zo’n grote partij ‘geen menselijk gesprek is te voeren’.

Dit was mijn eerste horecazaak, dit is helaas ook mijn eerste bedrijfsbeëindiging

Rick Spijkers

Hij richt zich liever op het positieve. De steun uit de stad is wel overweldigend, ‘je mag trots zijn’ en ‘dapper’ reageren mensen online. Het berichtje van zijn moeder ‘even janken’ is lief natuurlijk. Spijkers hoopt dat hij er zo mee om kan gaan, maar zo’n sluiting heeft nogal wat voeten in de aarde, verwacht hij. ,,Dit was mijn eerste horecazaak, dit is helaas ook mijn eerste bedrijfsbeëindiging.”

Lees verder onder de advertentie
Rick Spijkers verzon tijdens corona duizend-en-een dingen om Rix overeind te houden. Zoals langsgaan bij de mensen. Foto: Jan van Eijndhoven
Rick Spijkers verzon tijdens corona duizend-en-een dingen om Rix overeind te houden. Zoals langsgaan bij de mensen. Foto: Jan van Eijndhoven

Lees ook: Iconisch Rotterdams visrestaurant A La Plancha failliet: ‘Er heeft heel veel tegen gezeten’