Spijkers’ moeder stuurde een krantenartikel uit 2020, het interview dat de ondernemer ten tijde van corona gaf aan het Brabants Dagblad. Over hoe pijnlijk het was dat zijn eetzaak een half jaar na de opening vanwege de pandemie op slot moest.
Virtual reality-diners in Gastrobar Rix
Hij probeerde het hoofd boven water te houden door vriendschapsbonnen uit te geven, brouwde bier, sleutelde virtual reality-diners in elkaar, verkocht oliebollen, nieuwjaarsontbijtjes en trok met een gigantische Parmezaanse kaas langs de deuren, schrijft de krant.
Ja, ik heb een mooi carnaval gehad, maar het is altijd krap geweest
Rick Spijkers
En ja, Rix overleefde corona, maar dat was ternauwernood. „En dankzij het vertrouwen van de leveranciers. We hebben zes krappe jaren achter de rug. Ja, ik heb een mooi carnaval gehad, maar het is altijd krap geweest. En zwaar, zowel privé als zakelijk. Daarom heb ik er nu zelf de stekker uitgetrokken.”
Corona, energiecrisis en inflatie
Het was niet alleen de coronacrisis, maar ook de energiecrisis en de inflatie. De marges worden kleiner, merken horecaondernemers. Ondertussen is de huurprijs wel met 30 procent gestegen. Dat is pijnlijk.
,,Vooropgesteld: de verhuurder (dat is vastgoedeigenaar Wereldhave, red.) houdt zich helemaal aan het contract dat ik zes jaar geleden met mijn volle verstand heb getekend.” Maar het doet hem pijn dat er met zo’n grote partij ‘geen menselijk gesprek is te voeren’.
Dit was mijn eerste horecazaak, dit is helaas ook mijn eerste bedrijfsbeëindiging
Rick Spijkers
Hij richt zich liever op het positieve. De steun uit de stad is wel overweldigend, ‘je mag trots zijn’ en ‘dapper’ reageren mensen online. Het berichtje van zijn moeder ‘even janken’ is lief natuurlijk. Spijkers hoopt dat hij er zo mee om kan gaan, maar zo’n sluiting heeft nogal wat voeten in de aarde, verwacht hij. ,,Dit was mijn eerste horecazaak, dit is helaas ook mijn eerste bedrijfsbeëindiging.”
Lees ook: Iconisch Rotterdams visrestaurant A La Plancha failliet: ‘Er heeft heel veel tegen gezeten’