De laatste jaren waren niet makkelijk voor restaurant A La Plancha, dat sinds 2012 jaarlijks in de zomermaanden met zijn pop-upterras opdook aan de kade van het Noordereiland in Rotterdam, zegt oprichter Hans Mosselman tegen AD. ,,In 2019 zijn we dicht geweest en het jaar erop hadden we te maken met corona. Financiële steun van de overheid konden we niet vragen omdat we van het jaar ervoor geen omzetcijfers hadden.”
A La Plancha is mijn kindje en dat moet ik ten grave dragen
Hans Mosselman
Dat was niet het enige dat tegenzat. ,,We kregen een tweede lockdown, toen de inflatie en in 2023 en 2024 hadden we slechte zomers. A La Plancha is mijn kindje en dat moet ik ten grave dragen”, zegt Mosselman met berusting. ,,Vorig jaar is er ook nog eens ingebroken.”
Lees ook: Het restaurant van Ruben (25) ging failliet: jonge ondernemer leeft nu van 50 euro per week
Veel zat tegen voor A La Plancha
De ondernemer spreekt van een ‘lang proces waarop niet kon worden geanticipeerd’. ,,Van wanbeleid is zeker geen sprake; er heeft gewoon heel veel tegen gezeten”, vervolgt hij. ,,Neem nou de afgelopen zomer. Pas in juli was het eindelijk goed weer om open te gaan. Daar wacht het personeel niet op. Dat loopt weg om ergens anders te gaan werken.”
Mosselman en de nieuw aangetrokken directeur Wietse Sennema vatten in april 2021 het plan op om het Noordereiland en A La Plancha nauwer met elkaar te verweven. Ze kochten de Vista Lounge waarna A La Plancha een ‘vaste locatie’ kreeg en in de zomer recht tegenover het terras lag.
Lees ook: Visrestaurant Pesca gooit de netten uit over Europa: ‘Veel vraag naar ons concept’
Laatste strohalm voor A La Plancha
Om de plannen te verwezenlijken, was bijna 300.000 euro nodig. Vrienden, relaties en eilandbewoners werd gevraagd in A La Plancha 2.0 te investeren. Ook de bestuursleden zelf kwamen over de brug. Die hebben de ‘geldschieters’ deze week geïnformeerd over de slechte, financiële situatie van A La Plancha en de poging om een laatste strohalm te grijpen waarmee is geprobeerd het faillissement af te wenden.
Die twee klotezomers hebben ons niet echt geholpen. Janken heeft geen zin
Hans Mosselman
,,Dat waren de verkoop van beide horeca-exploitaties aan een Rotterdamse ondernemer, maar die heeft zich helaas teruggetrokken”, meldt het bestuur in het bericht aan de certificaathouders. ,,Het is niet verantwoord om als bestuurders alle schuldeisers nog langer in het ongewisse te laten.”
‘Klotezomers’ voor A La Plancha
Deze week nog wordt de faillissementsaanvraag gedaan. Desondanks leeft nog een klein beetje hoop dat voor het faillissement wordt uitgesproken een horecamakelaar nog een overnamekandidaat weet te vinden. Die kans wordt door het bestuur echter klein geacht. Gehoopt wordt dat de curator A La Plancha weet te verkopen. ‘Hopelijk levert dit nog voldoende op om in elk geval de certificaathouders die leningen hebben verstrekt af te lossen’, meldt het bestuur. De vier bestuurders die aanzienlijke bedragen hebben ingebracht rekenen er niet op dat zij hun geld terugzien.
,,We hebben alles gedaan om de tent overeind te houden", stelt Mosselman. ,,Die twee klotezomers hebben ons niet echt geholpen. Janken heeft geen zin.”
Met het faillissement is A La Plancha het tweede icoon in het Rotterdamse uitgaansleven dat dit jaar de deuren sluit. Vorige maand ging de bekendste pizzeria annex ijssalon van de stad, Angelo Betti op de Schiekade, al op slot. Eigenaar Angelo Danilo Giovanni Betti (65) maakte met pijn in zijn hart bekend dat het hem om verschillende redenen niet meer lukte de deuren open te houden. Na 102 jaar kwam in januari een eind aan het culinair instituut.
Lees ook: Drie maanden is restaurant Sebastiaan (26) pas open: nu al plekje in Gault&Millau-gids