Na corona leek het een paar jaar goed te gaan met horecagelegenheden. Nederlanders brachten de afgelopen twee jaar, ondanks de forse stijging van prijzen (9 procent alleen al dit jaar), massaal een bezoek aan cafés en restaurants. Die prijzen stijgen in 2024 opnieuw, vooral door de hogere personeelskosten.
Lees ook: Lloyd (30) stopt met restaurant: ‘Perfect storm’ maakt het onmogelijk verder te gaan’
Kosten moeten worden doorberekend
Maarten Hinloopen, voorzitter van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, zegt dat horecaondernemers niet anders kunnen. De kosten zijn zo hard gestegen, dat dit wel doorberekend moet worden aan de klant. Daar waar andere bedrijven de afgelopen jaren flinke winsten hebben gemaakt, worstelt de horecasector met de enorme inflatie. ,,De marges zijn veel dunner geworden in anderhalf jaar tijd. Je moet de prijzen wel omhoog gooien voor een gezonde bedrijfsvoering’’, vertelt Hinloopen in het AD.
De marges zijn veel dunner geworden in anderhalf jaar tijd. Je moet de prijzen wel omhoog gooien voor een gezonde bedrijfsvoering
Maarten Hinloopen KHN
Alles is duurder geworden, legt hij uit. De huur is 10 tot 14 procent gestegen, de personeelskosten zijn flink gestegen én ook de inkoopkosten gingen omhoog. ,,Op een gegeven moment blijft er niets meer over. Ik hoor van meerdere zaken die goed draaien, dat ze niks overhouden aan het einde van de maand. Die personeelskosten gaan volgend jaar nog een klap maken. De prijzen in cafés en restaurants gaan dus hoe dan ook omhoog, met zo’n 5 tot 10 procent’’, verwacht hij.
Hogere rente
Hij wijst er op dat veel ondernemers nu hun belastingschulden moeten terugbetalen. Dat gaat om ‘serieuze bedragen’. Sommige ondernemers die flink hebben geïnvesteerd in hun zaak, worden nu ook nog eens geconfronteerd met een veel hogere rente. ,,Het wordt dus volgend jaar heel moeilijk. Vooral voor ondernemers die vlak voor corona zijn begonnen. Die hebben hebben vaak geen buffer.’’ Uit cijfers van de ING blijkt dat één op de acht horecabedrijven inmiddels een probleem heeft met de schuldenlast.
Hinoopen vreest dan ook dat er zaken om gaan vallen. ,,Niet omdat ze slechte ondernemers zijn, maar vanwege de financiering. Dat aflossen van belastingschulden gaat zeker zorgen voor faillissementen. Het zijn gewoon heel extreme omstandigheden. Eerst hadden we corona en nu die enorme inflatie. Daar kan je bijna niet tegenop werken.’’ Voor Hinloopen zelf is er nog niets aan de hand. ,,Ik doe dit al heel lang. Het is vooral een probleem als je nieuw bent en veel geld hebt geleend. Dan is het heel zwaar. Voor ons is de situatie veel stabieler.’’
Groei komt door prijsverhogingen
Opvallend is dat uit de meest recente ING transactiedata blijkt dat de waarde van de pinbetalingen in 2023 voor restaurants en cafés 13 procent en voor accommodaties 7 procent hoger waren ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Maar die cijfers geven volgens de bank een vertekend beeld. Die groei komt namelijk enerzijds door prijsverhogingen die de horeca dit jaar heeft doorgevoerd. Daarnaast gaat het nog deels om herstel van de coronapandemie in het eerste kwartaal van 2023. In de eerste twee maanden van 2022 had de horeca nog met beperkingen te maken had.
De grootste prijsstijgingen vonden dit jaar plaats in de fastfoodservices zoals snackbars en afhaal- en bezorgingszaken, en bij restaurants en cafés. Hotels en vakantieparken gingen minder omhoog qua prijzen.
De verwachting is dat het aantal bedrijven dat stopt of failliet gaat in de horeca in 2024 hoger zal zijn dan in 2023
Katinka Jongkind ING
Problematische schulden
Katinka Jongkind, sectoreconoom Leisure bij ING Research, weet dat naast lagere winstmarges ongeveer één op de acht horecabedrijven een schuldenlast heeft die als problematisch wordt beschouwd. ,,Gezien de verwachting voor een matige groei voor de horeca in 2024, hogere personeelskosten en de coronaschuld die moet worden afbetaald, is de verwachting dat het aantal bedrijven dat stopt of failliet gaat in de horeca in 2024 hoger zal zijn dan in 2023.”