Nieuws Actueel

Riet (86) staat al vijftig jaar achter de toonbank

Riet de Pauw bestiert al meer dan vijftig jaar een sigarenwinkel in Hansweert. Zeg niet tegen haar dat ze al 'op leeftijd' is. ,,Ik ben nog maar 86, hoor'', klinkt het bijna verontwaardigd.

Van onze redactie 10 oktober 2016

Rietdepauw marcelledavidse

,,Bovendien voel ik me stukken jonger.'' Riet de Pauw runt de winkel aan de Kanaalstraat na ruim vijftig jaar nog altijd met veel plezier. ,,Ik ben geen mens voor achter de geraniums."

Stoppen

Toen haar echtgenoot jaren geleden met pensioen ging, waagden haar dochters het om te suggereren dat zij op dat moment ook wel kon stoppen met haar winkeltje. Het antwoord van hun moeder: ,,Pardon? Ik denk er niet aan!'' En zo staat Riet er nog steeds in. Ze weet dat haar man de vlag zou uithangen als ze zou stoppen, maar zegt door te gaan zolang haar gezondheid het toelaat. Het is volgens haar prima te doen. De sigarenwinkel zit aan de woning vast en bovendien is het niet meer zo druk.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Marcelle Davidse

Zeemannen

Riet heeft de 'gouden tijden' van Hansweert nog meegemaakt. Door alle schepen die aanmeerden, was het dorp levendig, met veel cafés, bakkers, slagers. ,,De mannen van die schepen liepen vaak met meerdere sloffen naar buiten, zodat ze weer een tijd vooruit konden.'' Dat het nu rustiger is, vindt Riet overigens prima. ,,De drukte van toen zou ik niet meer aankunnen.''