Nieuws Actueel

Rintje Ritsma: van schaatskampioen naar kachel-handelaar

Rintje Ritsma (47) deed zes keer mee aan de Olympische Spelen. Hij won twee zilveren en vier bronzen medailles. Tegenwoordig is hij eigenaar van Pellet Outlet, een bedrijf in kachels.

Iwan Tol | Foto: Jiri Buller 19 januari 2018

Rintje Ritsma02 2

'Tien jaar lang heb ik moeten horen: Rintje Ritsma, wordt het niet tijd om te stoppen? Onzin, in die tien jaar ben ik gewoon nog Europees en wereldkampioen geworden. Maar kennelijk is de norm dat je op je 28ste iets anders moet gaan doen. Toen NOS-verslaggever Bert Maalderink na een mislukte wedstrijd daar ook weer over begon, sloegen de stoppen door. Ik was boos op de wereld, boos op mezelf, wanhopig misschien wel. Achteraf lag die vraag net even te gevoelig.

Lichamelijke klachten

'In mijn hoofd had ik nog wel een tijdje kunnen doorgaan, maar mijn lijf zei: stop. Ik was 38 jaar en kreeg zo veel lichamelijke klachten dat ik er sportief onder begon te lijden. Tijden werden minder, ik had geen vooruitzicht meer om titels te behalen. Ik begon bladvulling te worden. Als dat besef er eenmaal is, wordt twee keer per dag trainen een grote opgave.

Lees ook: Het mode-imperium van Wie is de Mol deelnemer Olcay Gulsen

Teammanager bij de bobsleebond

'Direct na het schaatsen ben ik als teammanager bij de bobsleebond aan de slag gegaan. Het was een prachtig avontuur, tot Edwin van Calker op de Spelen van Vancouver niet meer van start durfde te gaan na een dodelijk ongeluk op de baan. Iedereen trok zijn handen van het project af, van het NOC*NSF tot allerlei sponsoren. Daarmee was ook mijn werk met de bobsleeërs klaar.

Pelletkachels

'Ik ben daarna eerst eens rustig om me heen gaan kijken. Op een verjaardag kwam ik naast de oom van mijn vrouw te zitten. Hij was bezig met de fabricage van pelletkachels. 'Ken je die?', vroeg hij. Toevallig was ik ooit in Oostenrijk met een paar schaatsers in een skihut beland toen daar zo'n kachel werd geïnstalleerd. Stekker in het stopcontact, korrels erin en in no-time brandde die kachel. Dat is altijd blijven hangen. Dus toen die oom me daarover aansprak, wist ik bijna nog meer van de techniek van die kachels dan hijzelf.

Ik hou van ondernemen, dat had ik als schaatser al; ik was de eerste die met de KNSB brak en een eigen commerciële ploeg oprichtte

Rintje Ritsma, eigenaar Pellet Outlet

Eigen commerciële ploeg

'Ik hou van ondernemen, dat had ik als schaatser al; ik was de eerste die met de KNSB brak en een eigen commerciële ploeg oprichtte. Ik had nog wat bedrijfsruimte over. Daarin ben ik toen een showroom gaan timmeren. Omdat ik als topsporter vrijheid gewend was en geen personeel wilde, ben ik zelf die kachels gaan verkopen en installeren bij klanten. In een jaar was ik volledig uitverkocht.

Verslaafd aan de adrenalinekick

'In mijn vrije tijd doe ik aan motorracen. Het is net als schaatsen: je rijdt een rondje, het gaat om tijd en het gaat om techniek. Simpel gezegd komt motorsport erop neer dat je zo laat mogelijk remt en zo snel mogelijk gas geeft. Die adrenalinekick heb ik nodig. Het remmen is nog een verbeterpuntje. Je rempunt met drie meter verleggen scheelt vele seconden, maar zo makkelijk als het klinkt, is het niet. Je vliegt met 260 kilometer per uur een bocht in.

Lees ook: Kickbokskoning en zakenman: hoe Rico Verhoeven zijn geld verdient

Webshop

'Sinds anderhalf jaar ben ik vader van Kiki. Ik kan je zeggen: daar gaat veel tijd in zitten. De kachels zijn sinds kort ondergebracht bij een overkoepelende webshop, zodat ik er nog maar één dag per week aan kwijt ben. De rest van de tijd ben ik fulltime vader, want mijn vrouw heeft een prima baan. Als Kiki straks naar school gaat, komt er vanzelf wel weer iets op mijn pad. Als topsporter ben ik gewend aan pieken en dalen. Een vlak leven, daar word ik niet gelukkig van.'