Nieuws Actueel
Robert Maaskant: van eredivisietrainer naar uitzendbaas
Van voetbaltrainer in de eredivisie tot een eigen uitzendbureau op Schiphol. 2017 was voor Robert Maaskant het jaar van de grote ommezwaai, schrijft BN De Stem.

Mistflarden dwalen langs de Schipholtoren. Op de startbaan lichten lampen op. Een KLM-vliegtuig komt in beweging voor het naderende vertrek. Robert Maaskant ziet vanuit zijn kantoor in het World Trade Center reizigers rennen richting de vertrekhal. Sinds enkele maanden runt de 48-jarige Bredanaar op de luchthaven de Amsterdamse tak van het uitzendbureau Recruit a Student. ,,Dit had ik een jaar geleden totaal niet verwacht", zegt Maaskant.
Voetballerij
Afgelopen voorjaar stond hij nog langs de lijn bij Go Ahead Eagles, maar na ruim twintig seizoenen als coach in de voetballerij gooide Maaskant het roer radicaal om. ,,Ik was al een tijdje bezig met de vraag: wil ik nog wel afhankelijk zijn van andere mensen die mij beoordelen, mensen die straks niks meer met de voetbalwereld te maken hebben? Ik ging meer relativeren. En dat is niet de beste manier om topsport te bedrijven."
Mentoren
De knoop hakte hij door op de besneeuwde bergen in Oostenrijk. ,,Ik was daar in maart met vier man van de herensociëteit. Zij hebben zich als mentoren over mij ontfermd. De vraag was hoe ik inkomsten kon genereren zonder per se fysiek aanwezig te zijn? Dan kom je bij een uitzendbureau uit. Op dit moment zijn honderd mensen voor mij aan het werken."
Het bestaan als ondernemer bevalt hem goed. ,,Er is een wereld voor me opengegaan. Je begint onderaan de ladder, terwijl ik in het voetbal gearriveerd was en het klappen van de zweep redelijk kende. De voetbalwereld is sneller, kritischer en emotioneler. Er is meer media-aandacht, waardoor zaken worden opgeblazen." Toch is er ook nu nog weleens stress. ,,Dan komt er zondagavond een aanvraag binnen voor een spoedklus: of we voor de maandagochtend personeel willen regelen."
Bore-out
In de weekends is Maaskant bovendien analist bij televisiezender Fox Sports en NOS Langs de lijn. Verder vertolkte Maaskant een rol in de serie Voetbalmaffia, is hij adviseur bij de gemeente Breda en tussendoor geef hij lezingen en clinics. Te druk? ,,Zo ervaar ik het niet. Ik word hier gelukkig van. Als ik te weinig doe, neig ik naar een bore-out, van verveling." Als een filosoof vervolgt hij: ,,Ik heb geen zorgen. Zoals de dalai lama zegt: 'Het heeft geen enkele zin je zorgen te maken over je problemen. Is er een oplossing, dan moet je er iets aan doen. Heb je er geen invloed op, dan heeft het geen zin je er zorgen over te maken'."
Bekendheid
De naam Robert Maaskant zorgt ervoor dat deuren soms sneller opengaan. ,,Ik stap niet als onbekende binnen. Zo leveren we veel personeel aan de Amsterdam ArenA. Terwijl ik op het veld sta om de wedstrijd te analyseren, zijn mijn uitzendkrachten aan het werk in het stadion. Aan de andere kant is bekendheid vluchtig: ben je een jaar uit de voetballerij, dan zijn ze je zo vergeten."
Bij Recruit a Student kan hij zijn voetbalervaring inzetten. ,,Motiveren is nog steeds een van mijn sterke punten. De omgang met mensen vind ik het allerleukst. Ook dat ik jongeren aan een leuke baan kan helpen. We helpen topsporters met hun maatschappelijke carrière, door ze op te leiden tot online marketeer. Het is toch leuk als een jongen van Almere City over een aantal jaar zegt: 'Hé, die Maaskant heeft me mooi verder gebracht'."
Lees ook: Demy de Zeeuw scoort met BALR 10 miljoen omzet, maar geen cent naar traditionele marketing
Tai Chi
2017 was ook het jaar waarin Maaskant begon met de vechtsporten Tai Chi en Kung Fu. ,,Tai Chi doe ik elke dag, omdat ik vitaal wil zijn na mijn 70ste. Daarnaast creëer je bewustzijn, het geeft rust in denken en handelen. Hoe kun je in een stresssituatie het overzicht behouden? Ik concentreer me daarnaast meer op mijn ademhaling en ben afgevallen door bewuster te eten."
In het televisieprogramma Voetbal Inside wordt vaak de draak gestoken met een filmpje waarop Tai Chi-bewegingen van Maaskant te zien zijn. ,,Of ik dat erg vind? Ik kijk het programma niet. Ik vind het allemaal prima. Als je zelf op zo'n filmpje gaat staan, dan weet je dat het naar buiten komt. Dagelijks doen twintig miljoen mensen ter wereld aan Tai Chi, misschien zou de voetbalwereld zich er eens in moeten verdiepen? Aan de explosiviteit en de manier van kracht zetten, kunnen voetballers wat hebben."
Boek
Op de achtergrond werkt Maaskant aan zijn boek, waarvan de titel nog niet bekend is. Schrijver is Jasper Boks, hoofdredacteur van het blad Helden. ,,Het gaat over mijn carrière en ik beschrijf de diepere laag. Het gaat over schuld en verantwoording. Neem het degradatieduel van NAC tegen Roda JC in 2015. Alleen al over die dag is een boek te schrijven. Spelers die zich ziek melden, personeel dat nog die avond ontslagen wordt..." Een terugkeer naar de voetballerij sluit de Bredanaar niet helemaal uit. ,,Ik zie steeds meer een wereld waarin mensen meerdere banen hebben. Het gaat mij om tijdelijke klussen met een duidelijk doel. Ik voel niet de behoefte Sparta te bellen, omdat die club Alex Pastoor heeft ontslagen. Ik kan als ondernemer mijn eigen tijd bepalen, dat is echt anders. Wat ik wel mis uit het voetbal is die rauwe emotie. De adrenaline die door je lichaam giert na een doelpunt in de laatste minuut... Dat zoek ik nu in andere dingen." Zoals tripjes van Move to Adventure, een onderneming van Jaco Bras en Maaskant. ,,We hebben een vader-en-zoonreis in Zweden. Dan ga ik mee. Dat is echt een belevenis, daar haal ik energie uit."
Ik was al een tijdje bezig met de vraag: wil ik nog wel afhankelijk zijn van andere mensen die mij beoordelen?