Nieuws Actueel

Roep om andere invulling van het Rodetorenplein in Zwolle

Ondernemers rond het Rodetorenplein zien het liefst de vele voertuigen van de marktkooplui verdwijnen. "Wij hebben hier heel veel last van." De groenteboer snapt de commotie niet. "Het is niet zo'n gezellig plein dat iemand er iets mist. Het is een grote stenen vlakte."

Luuk Sporrel | Foto: Frans Paalman 25 juli 2016

Rodetorenplein zwolle parkeerprobleem vrachtwagens frans paalman

Vrachtwagens, busjes en personenauto's van marktkooplui: op vrijdag en zaterdag staat het Rodetorenplein er vol mee. Ondernemers zien het met lede ogen aan, ze willen het liefst een andere invulling van het plein. "Feit is dat je twee dagen in de week vrachtwagens aan het kijken bent, terwijl het eigenlijk een evenemententerrein is", vertelt Ton Kolman, eigenaar van Villa Hofvliet.

'Het groeit'

Hij vindt het storend dat kooplui hun wagens parkeren op het Rodetorenplein. Vanuit de serre van de grondig gerenoveerde villa aan de Pannekoekendijk kijken zijn klanten recht op het Rodetorenplein. Ze staan sinds zaterdag netjes in een rij geparkeerd, zover mogelijk richting het Kraanbolwerk. Maar daarmee is het probleem nog niet verholpen vindt hij. "Het is meer dan de vrachtwagens, het groeit", beweert Kolman. Hij wijst over de gracht. "Zo'n Fiesta, wat moet die daar? Of die blauwe cabrio? Ik zie bijna nooit dat ze bij die vrachtwagens zijn en ik zit er bovenop."

Evenementen

"Het stoort mij ook in de zin dat ik de ontwikkelingen zie met allerlei evenementen, dan denk ik: wat dissonant. De Grachtenrace moest vechten om hier te kunnen komen."

Het liefst ziet Kolman de voertuigen verdwijnen. "En ik denk meerderen met mij. Dit kun je opheffen."

Daar hoopt Martijn Bokkers, mede-eigenaar van ZoXander, ook op. "Wij hebben hier heel veel last van." Hij stopt nog wat kussen in zijn terrasstoelen voor het monumentale Hopmanshuis aan het Rodetorenplein. Aan de overkant van de straat staat het bomvol. "Er staat echt een muur voor ons. Nu zitten we in een verdomhoekje."

Tijdelijk

De parkeerplaats waar de wagens vier jaar geleden stonden werd destijds op de schop genomen, het Rodetorenplein moest een tijdelijke oplossing worden, vertelt Bokkers. "Dit is niet overlegd. Het plein heeft heel veel geld gekost, zonde dat er alleen wat auto's op staan."

Om het geld gaat het voor Christa Westerhof van de gelijknamig boekhandel niet: "Je geeft aan: hier is het begin van de stad. Je wilt dat dat er mooi uitziet. Ik zou ervoor zijn als die vrachtwagens daar weggingen en als het bij het marktterrein hoort, richt het daar dan ook voor in."

Bestaansrecht

Het verhaal heeft twee zijden, vertelt Hendrik Karabagias, eigenaar van Las Rosas. "Aan de ene kant zijn wij heel erg bezig met de uitstraling van de stad, maar zij (marktkooplui red.) moeten wat met die vrachtwagens. Je moet je ook afvragen: wie heeft meer bestaansrecht?", verwijst Karabagias naar de eeuwenoude traditie van marktdagen. Vanuit dat perspectief stoort Karabagias zich er niet aan. "En ik heb er natuurlijk ook baat bij dat de markt floreert."

Volgens groenteboer Arno Ruitenberg heeft parkeren op het Rodetorenplein juist drie voordelen: het is dichtbij, hij kan zijn vrachtwagen er kwijt en hij neemt niet de parkeerplaatsen van een ander in beslag. Dat de vrachtwagens nu meer opzij zijn gezet, is een oplossing meent hij: "Het Cityhotel zie je nu beter."

Hij ziet het probleem niet zo. "Het is niet zo'n gezellig plein dat iemand er iets mist, Het is een grote stenen vlakte."