Nieuws Actueel

Roompot speelt met HZ in op landelijk personeelstekort

Roompot Vakanties gaat zelf parkmanagers opleiden, samen met de HZ in Vlissingen. Het recreatiebedrijf heeft de komende jaren behoefte aan goed gekwalificeerde mensen die de bungalowparken aansturen, dat meldt PZC.

Cornelleke Blok | Foto: Marcelle Davidse 15 februari 2017

Roompot zeeland marcelle davidse

De studenten worden vanaf volgende maand in twee jaar klaargestoomd voor een baan als parkmanager. Ze volgen masterclasses van hogeschooldocenten en mensen uit het bedrijfsleven op het Roompot Beach Resort in Kamperland. Tijdens de bijeenkomsten worden de studenten onder meer bijgespijkerd op het gebied van financiën, leidinggeven, marketing en bedrijfsvoering. De andere helft van de hbo-opleiding bestaat uit praktijkuren op Roompot-parken in Domburg, Brabant, Egmond en Duitsland.

Personeelstekort

De toeristische sector kampt al een tijd met een personeelstekort. In 2015 werkten volgens het CBS landelijk 529.000 mensen in de toerisme- en recreatiesector, terwijl dat jaar vraag was naar bijna 626.000 medewerkers. Roompot begon afgelopen najaar met de Roompot Academy om het tekort terug te dringen. De academy bestaat op dit moment uit een praktijkgerichte mbo-opleiding in Breda, in samenwerking met het Cingel College in Breda en het Zoomvliet College in Bergen op Zoom. Roompot breidt dit opleidingsprogramma dus uit. “We verwachten de komende jaren meer groei. We willen daar met deze opleiding op voorsorteren”, zegt woordvoerder Marc Volleman van Roompot.

Parkmanagers hebben geen makkelijke baan, weet Volleman. “Er wordt veel meer van ze verwacht dan voorheen. Je moet van alle markten thuis zijn: je moet mensen coachen, verstand hebben van cijfers, iets weten van technisch onderhoud, en weten wat er bij de receptie speelt. Je bent eigenlijk de burgemeester van het vakantiepark.”

Zestig aanmeldingen

Voor het opleidingsprogramma hebben zich inmiddels zestig geïnteresseerden gemeld. Roompot selecteert de meest geschikte kandidaten. Zij krijgen een baan aangeboden en volgen daarnaast de opleiding.

Het is voor het eerst dat de HZ voor zo'n lange periode een onderwijsprogramma opzet met een bedrijf. Het is de bedoeling dat de opleiding afgestemd wordt op de ervaring en achtergrond van de studenten. Volleman: “Iemand die bijvoorbeeld een financiële hbo-opleiding gevolgd heeft, volgt meer praktijkuren, en een student met veel horeca-ervaring heeft meer theoretische achtergrond nodig.”