Nieuws Actueel

Royal Fassin: Baas van de zure matten

Veel streekgenoten slagen in het buitenland. Hoe doen ze dat?

Marco van Nek | Foto: Bart Harmsen 25 april 2016

Kunnen jullie niet iets met een andere kleur of smaak leveren dan zwarte dropveters? De vraag uit België eind jaren '70 was zo gek nog niet. Dus ging Royal Fassin aan de slag met kleurrijke veters en matjes in fruitsmaken. Nu, veertig jaar later, is het snoep wereldwijd bekend en verkrijgbaar, in kiosken, op de markt en bij winkelketens. Directeur businessdevelopment Frank Verbruggen: "Dat zou met enkel drop nooit zijn gelukt. Het puur Nederlandse product is niet overal over de grens geliefd. De andere snoepwaren van Royal Fassin zijn dat des te meer."

Zuur op zoetAanvankelijk stuitte het bedrijf bij de export naar België op het probleem dat alles in de plastic verpakkingen aan elkaar plakte. "De verkoper kreeg de snoepjes nooit meer van elkaar af. Toen zijn we met suiker gaan bepoederen. Dat bleek iets te veel van het zoete. De opstrooi moest frisser. Zo is het idee van zuur op zoet geboren. Het plakprobleem was opgelost en de zure mat werd een internationaal succes."

CanadaMet het nieuwe product maakte Royal Fassin van België de stap naar Engeland. Daarna van Engeland naar Duitsland. En zo verder door Europa. De Verenigde Staten en Canada volgden. Onder meer door deel te nemen aan internationale beurzen kregen we handelspartners over de hele wereld. Onze producten zijn nu in zo'n vijftig landen verkrijgbaar."

Geëxtrudeerd snoepgoedRoyal Fassin is het enige bedrijf ter wereld dat zich volledig toelegt op geëxtrudeerd (gespoten) snoepgoed. "We concurreren niet alleen op prijs, want die strijd winnen we toch niet van de lagelonenlanden, maar we zijn in ons segment wel marktleider op de snoepmarkt, omdat we al heel lang de beste zijn. We hebben altijd in kwaliteit geïnvesteerd, ook in moeilijke tijden."

Business-to-businessHet distributienetwerk van het bedrijf uit 's-Heerenberg kent drie pijlers. "Van onze productie gaat 95 procent de grens over. Met ons eigen merk Fascini bedienen wij de kleinere markten in Azië, het Midden-Oosten en Europa. Binnen grote snoeplanden maken wij huismerken voor winkelketens. Maar onze grootste afzet wordt business-to-business gerealiseerd, veelal onder het label van de distributiepartner, in Nederland bijvoorbeeld voor zusterbedrijf Katja."

AfrikaRoyal Fassin zoekt altijd nieuwe afzetmarkten. "In Zuid-Amerika kunnen we groeien, Afrika is interessant voor de toekomst en als de betrekkingen tussen Europa en Rusland verbeteren, valt daar ook een markt te veroveren."

De firma Fassin startte in 1910 als een handelsbedrijf in voornamelijk bestrijdingsmiddelen.

fascini.com