Nieuws Actueel

RTC zet vol de aanval in op Uber

De Rotterdamse Taxi Centrale (RTC), de op één na grootste taxicentrale van Nederland, gaat met stunttarieven de strijd aan met het internationaal succesvolle Uber. Klanten die digitaal een taxi bestellen, via de app of computer, krijgen 20 procent korting. RTC hoopt zo niet alleen klanten terug te winnen van Uber, maar ook meer mensen in de taxi te krijgen. Dat meldt het AD.

Abdel Ilah Rubio 14 juni 2016

Rtc rotterdam taxi taxichauffeur

De digitale tarieven, die permanent zijn, kunnen volgens RTC-woordvoerder Laura Mout omlaag omdat er geen tussenkomst meer nodig is van telefonisten. "Je kunt een rit dan goedkoper aanbieden."

Het basistarief gaat naar 2,35 euro en het kilometertarief 1,75 euro (landelijk respectievelijk 2,97 en 2,18 euro). RTC duikt hiermee onder de vaste prijzen van Uber, waar de instapprijs voor UberBlack 3 euro is en de kilometerprijs 1,90 euro.

ChauffeursDoor de korting kan een rit op de langere afstand tientallen euro's goedkoper uitvallen. Maar ook binnen de stad bespaart de klant geld. Een ritje van Rotterdam Ahoy naar CS wordt bijvoorbeeld 19,23 euro. Normaal is dat 24 euro. Met UberBlack ben je zo'n 21,50 kwijt.

De directie van de RTC, waar 1100 chauffeurs bij zijn aangesloten, keek de afgelopen jaren met lede ogen toe hoe steeds meer klanten via nieuwe aanbieders als Uber een taxi bestelden. Vaak kreeg je dan gewoon een RTC-chauffeur. "Uber is eigenlijk tussen ons in gekomen. Zij maken vaak gebruik van onze chauffeurs. In ruil voor de rit moeten de chauffeurs wel 20 procent aan Uber afstaan. Wij geven die 20 procent nu liever terug aan onze klanten", legt Mout uit.

Jongere generatieEen ander verschil is volgens haar dat je ook met pin of contant kan betalen en niet alleen met de creditcard. "Bovendien heb je bij ons binnen een paar minuten een taxi."

Nu is het nog zo dat de meeste klanten telefonisch een taxi bestellen bij de RTC. Maar het bedrijf verwacht dat dit de komende jaren zal veranderen. Vooral de jongere generatie vindt het gemakkelijker om via een app te bestellen.

Geen zorgenBij Uber maken ze zich vooralsnog geen zorgen om de lagere RTC-tarieven. Het bedrijf zegt niet met kortingen te werken omdat UberBlack altijd al 15 procent goedkoper is dan de reguliere taxi.

Woordvoerder Marloes van der Laan wijst ook op UberX (middenklasse auto's), die zelfs 50 procent goedkoper is dan een reguliere taxi. Een rit van Ahoy naar CS kost 12,50 euro.