Nieuws Actueel
Ruim 2000 banen erbij, daling werkloosheid
Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Tot eind volgend jaar komen er in Zeeland maar liefst 2200 banen bij, zo heeft het UWV becijferd. Het aantal mensen dat aangewezen is op een WW-uitkering zal volgens de uitkeringsinstantie met ruim een kwart afnemen, zo staat in het PZC.

Allerlaagste werkloosheid
Dat zijn cijfers waarmee je thuis kunt komen. Het lijkt dus goed te gaan met de BV Zeeland. Tegelijkertijd is de banengroei, omgerekend iets meer dan één procent, minder fors dan elders in het land. Dat is niet erg, zegt Toine Witters, manager werkgeversdiensten bij het UWV Werkbedrijf in Goes. ,,We hebben nu al de allerlaagste werkloosheid van het land."
Vertekend beeld
Daar hoort een kanttekening bij. ,,Veel jongeren trekken weg uit Zeeland. Normaal gesproken nemen zij in de werkloosheidscijfers een fors deel voor hun rekening. Op het moment dat ze ergens anders gaan wonen, tellen ze ook daar mee in de cijfers. Dat geeft voor Zeeland een wat vertekend beeld."
Mismatch vraag en aanbod
De Zeeuwse arbeidsmarkt is nu al krap. ,,Dat wil zeggen dat er veel meer vacatures zijn dan dat er aanbod is. Dat komt vooral door een grote mismatch tussen vraag en aanbod. Er is een enorme behoefte aan jonge hogeropgeleide technici. Maar ons bestand aan werkzoekenden bestaat voor de helft uit 50-plussers en voor een derde uit mensen met een mbo 1-opleiding of lager."
Geen jonge hogeropgeleiden
Het zou mooi zijn als de provincie erin slaagt meer bedrijven hierheen te halen, zegt Witters. ,,En dan vooral werkgevers die niet per se op zoek zijn naar de jonge hogeropgeleiden. Dan moet je denken aan banen in haven, transport, logistiek, zorg, bouw en productiebedrijven."
Lees ook: Zeeland heeft er 900 bedrijven bij
Werk voor partners
Ook de partners van de potentiële werknemers mogen niet worden vergeten. ,,Neem de marinierskazerne in Vlissingen. Er komen zo'n 2000 mariniers. Gaan die verhuizen of blijven ze op de oorspronkelijke locatie wonen? Op het moment dat je ook voor hun partners werk weet te vinden, wordt het voor hen aantrekkelijk om naar Zeeland te verhuizen. Dat is een heel georganiseer, maar anders is de kans groot dat ze elke maandag hierheen reizen en op vrijdag heel snel teruggaan."
Techniek nummer 1
Wie zich momenteel oriënteert op de Zeeuwse arbeidsmarkt heeft volop keuze, zegt Witters. ,,Maar techniek blijft op nummer 1 staan. Denk aan werktuigbouw of elektronica, maar ook de ict. De procestechniek is op dit moment een heel goede branche om werk in te krijgen. Verder is er veel vraag naar hogeropgeleiden op het gebied van werkvoorbereiding, planning en in de tekenkamer. In het onderwijs zit men te springen om docenten wis-, natuur- en scheikunde en inmiddels ook om leerkrachten voor basisscholen."
Zorg grootste werkgever
De zorgsector speurt eveneens intensief naar versterking. ,,Er zijn daar veel mensen weggegaan in de verzorgende sfeer, tot en met mbo-niveau 2. Nu is er grote behoefte aan verzorgenden vanaf niveau 3, die ook eenvoudige medische handelingen verrichten. De zorg is echt een sector waar je als werkzoekende kans van slagen hebt. Het is nu al de grootste werkgever in Zeeland. Dat zal door de vergrijzing alleen maar meer worden."
Kansen in haven, transport en logistiek
Voor mensen die minder hoog opgeleid zijn ziet Witters vooral kansen in de haven en in de transport en logistiek. ,,Ook de detailhandel loopt beter door de aantrekkende economie. Verder doet alles wat te maken heeft met horeca en toerisme het in Zeeland altijd goed."
Werken en leren combineren
In diverse sectoren zijn initiatieven ontstaan om werken en leren te combineren. Met stages doen jongeren zo praktijkervaring op. ,,Het is een oplossing om te voorkomen dat zij weggaan uit de provincie", zegt Witters. ,,Als je ze in een vroeg stadium aan je bedrijf of organisatie weet te binden, zullen ze eerder in Zeeland blijven."
Uitbreiden bedrijven
Dat is ook hard nodig. De huidige vacatures ontstaan vooral doordat bedrijven en organisaties uitbreiden. ,,Binnen nu en 5 tot 10 jaar gaan ontzettend veel beroepskrachten de arbeidsmarkt verlaten. Met het huidige aanbod kunnen we hun vertrek niet opvangen. We hebben nu al veel moeite om in de uitbreidingsvacatures te voorzien, laat staan dat we de vervangingsvacatures kunnen vervullen."
Er is een enorme behoefte aan jonge hogeropgeleide technici