Nieuws Actueel

Run op rookmelders

Bij doe-het-zelfzaken in Bilthoven en De Bilt is een run ontstaan op rookmelders en brandtrappen nadat dinsdagmorgen een 48-jarige vrouw om het leven kwam bij een woningbrand in de Enckelaan. Dat blijkt uit een rondgang van het AD.

Nils de Kruijff 18 februari 2016

Brandmelder 1065

Het drama in Bilthoven is voor veel inwoners die nog geen rookmelder in huis hadden een wake-upcall geweest. Bij de Hubo aan de Koperwieklaan in Bilthoven waren de rookmelders gisteren binnen een mum van tijd uitverkocht. De eigenaar verwondert zich dat zo veel mensen pas in actie komen als er een ongeluk is gebeurd. "Men weet toch al jaren dat rookmelders essentieel zijn voor de veiligheid in huis.''

VerschrikkelijkHij benadrukt allerminst blij te zijn met de toegenomen vraag naar rookmelders. "Ik ben de laatste die over de rug van andermans ellende geld wil verdienen. Het is verschrikkelijk wat daar in dat huis is gebeurd. We hebben huilende mensen in de winkel gehad die de familie kennen.''

Ook bij de Onderdelenshop aan de Looydijk in De Bilt is er sinds de brand in Bilthoven meer vraag naar rookmelders. "Dinsdag waren ze aan het eind van de dag uitverkocht. Ik heb een nieuwe voorraad besteld,'' zegt winkelchef Blokhuizen.

Schrik zit er goed inDe winkel verkocht ook veel meer brandtrappen. "Mensen zijn behoorlijk geschrokken,'' zegt Blokhuizen, die de echtgenoot van de overleden vrouw zelf ook kent. De Veiligheidsregio Utrecht(VRU) adviseert mensen met klem om rookmelders in huis te bevestigen. De VRU gaat naar aanleiding van de brand in Bilthoven versneld een brandpreventiecampagne ontwikkelen. De brand in de woning heeft een technische oorzaak, verklaart de politie. Maar wat precies is gebeurd, kan de woordvoerder niet zeggen. Drie overige familieleden overleefden de brand wel.