Nieuws Actueel

Russische minister verwacht dat Nord Stream na drie dagen opent

De Russische regering gaat ervan uit dat de sluiting van gaspijpleiding Nord Stream 1 drie dagen zal duren. Dat zei de Russische vicepremier Aleksander Novak aan journalisten. Staatsgasbedrijf Gazprom sloot de belangrijke verbinding met Duitsland woensdag af en gaf daarvoor onderhoudswerkzaamheden als reden. In Europa bestaat scepsis over die uitleg en overheerst de opvatting dat het om een politiek drukmiddel gaat.

ANP 1 september 2022

ANP010922214 1

"Het gaat om technische problemen. Gazprom heeft gezegd dat de sluiting drie dagen zal duren. We baseren onze aannames op die verklaring", antwoordde Novak op de vraag wanneer weer gas zal stromen door de pijplijn.

Onder meer Klaus Müller, de baas van de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur, gelooft weinig van de officiële uitleg van Gazprom. Hij noemde het onbegrijpelijk dat het gasbedrijf onderhoud nu noodzakelijk vindt. Europese landen houden er rekening mee dat Nord Stream 1 langer dan de aangekondigde drie dagen stil zal liggen.

Rusland heeft de toevoer van gas naar Europa al flink beperkt. Onder andere Nederland, Polen en Finland krijgen de brandstof niet meer geleverd door Gazprom omdat ze weigeren in roebels te betalen. Naar andere landen, waaronder Duitsland, stroomt veel minder Russisch gas dan voorheen. Dit wordt door Europese leiders gezien als drukmiddel tegen de Europese Unie, die veel sancties tegen Rusland heeft ingesteld vanwege de inval in Oekraïne.

Na de aankondiging van de sluiting van Nord Stream 1 steeg de prijs voor gas in Europa tot nieuwe recordhoogtes. Deze week daalde de prijs weer iets, nu duidelijk is dat Europese gasopslagen voor een groot deel gevuld zijn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws