Nieuws Actueel

Ruud Gullit start bedrijf: allereerste professionele eSports-academy

Ruud Gullit stapt in de wereld van eSports door zijn eigen FIFA-academy te openen. De voormalig topvoetballer gaat spelers van de digitale balsport begeleiden. Ook zorgt Gullit voor ondersteuning op het gebied van pers, sociale media en management.

Redactie De Ondernemer / MVO 19 januari 2018

Team gullit esports ruud gullit edivisie

,,Ik belandde in de wereld van FIFA door mijn twee zoons," zegt Gullit. Hij heeft een eigen team samengesteld, bestaande uit Floris Jorna (18 jaar), Julian van den Berg (17) en Dani Visser (16). Zij worden gezien als veelbelovende talenten in de FIFA-wereld. Jorna en Visser hebben zich gekwalificeerd voor de play-offs van de FIFA eWorld Cup, eind deze maand in Barcelona.

De academy van Gullit biedt talenten professionele begeleiding en training om hun virtuele voetbalspel te verbeteren. Ook biedt Gullit als ambassadeur zijn teamleden begeleiding op gebied van management en het omgaan met social media en de pers.

Lees ook: Rintje Ritsma: van schaatskampioen naar kachel-handelaar

De voetballer die onder meer voor AC Milan, Feyenoord en PSV speelde, stapt in een snelgroeiende wereld. Kijken naar online sporten groeit al jaren explosief qua bereik en prestige. Afgelopen jaar is er naar verwachting zo'n 517 miljoen dollar in omgezet. In 2020 moet dat zijn opgelopen tot 1,5 miljard. Zo'n zelfde ontwikkeling geldt voor de kijkcijfers: in 2017 keken er waarschijnlijk 385 miljoen mensen naar. Dat loopt volgens marktonderzoeker Newzoo in 2020 op naar 570 miljoen.

In Nederland groeit ook de interesse in online voetballers. Alle eredivisieclubs hebben minimaal één speler die deelneemt aan de zogeheten eDivisie.

https://youtu.be/piyk_e1LiHo