Nieuws Actueel
Ruzie om merknamen V&D
Er dreigt een juridische strijd te ontbranden om de naam V&D. De merkrechten van het failliete warenhuis zijn verkocht aan CoolCat-baas Ronald Kahn. Maar Marc Vroom, een achterneef van de oprichter van het warenhuis, vecht die verkoop aan. Dat meldt het AD.

Vroom had één van de bekendste merken van Nederland willen kopen met Richard Otto, een bevriende media-ondernemer die onlangs een boek publiceerde over het warenhuis. De twee ondernemers stellen dat ze honderdduizenden euro's voor het merk over hadden, maar nooit een eerlijke kans hebben gehad.
De mannen hebben gisteren bij de rechtbank in Amsterdam een klacht ingediend tegen de curatoren van het failliete warenhuis. "Afgelopen maanden hebben we onze interesse herhaaldelijk kenbaar gemaakt", zegt Otto, "maar de curatoren hebben ons volledig buiten het onderhandelingsproces gehouden. Daardoor zijn niet alleen wij gedupeerd, maar ook de schuldeisers - waaronder leveranciers en de overheid. Het is de taak van de curator om een zo hoog mogelijke opbrengst voor de boedel te genereren."
Paar tonDe ondernemers hadden 'enkele tonnen' willen bieden op het merk V&D. Voor hoeveel de rechten zijn verkocht, is niet bekend.
Vorige week werd duidelijk dat CoolCat-oprichter Ronald Kahn, zijn rechterhand Jaco Scheffers en voormalig HEMA-topman Ronald van Zetten V&D nieuw leven gaan inblazen met een webwinkel. Kahn deed begin dit jaar een serieuze poging om een doorstart te maken met het failliete warenhuis, maar kreeg die plannen financieel niet rond. Op termijn wil hij onder de naam V&D ook winkels openen.
Pop-up-storesVroom en Otto zien ook allerlei mogelijkheden. "V&D is al 129 jaar een sterk merk" , zegt Vroom, wiens vader nog binnen het familiebedrijf werkte. Zelf is hij investeerder en eigenaar van een resort op Zanzibar en horecagelegenheden in Amsterdam, Barcelona en Buenos Aires.
"De media hebben onterecht het beeld geschetst dat consumenten er niks meer in zien. De helft van de Nederlanders heeft vorig jaar nog een aankoop bij V&D gedaan. Het merk staat voor goede kwaliteit voor een nette prijs. Behalve voor een webshop kunnen we de naam gebruiken voor bijvoorbeeld pop-up-stores; denk aan Schoolcampuswinkels in de zomermaanden. Met partners kunnen we er weer een echt label van maken voor bijvoorbeeld bed- en badtextiel, ondergoed en kleding."
Aanzienlijk meerVroom en Otto, die elkaar nog uit de Gooise schoolbanken kennen, stellen dat ze de curatoren een aantal keer hebben gemaild. Otto: "Op de eerste mail hebben we nooit een reactie gekregen. Daarna hoorden we dat de onderhandelingen al in een vergevorderd stadium waren. Opmerkelijk genoeg is ons nooit gevraagd naar de hoogte van het bod dat we hadden willen uitbrengen."
De curatoren laten in een reactie weten dat bij de verkoop van de merkrechten 'een zorgvuldig proces is gevolgd'. "Op basis van een biedingsprotocol is een selectie gemaakt uit de serieuze gegadigden", stelt hun woordvoerder Edwin van Wijk. "Voor alle intellectuele eigendomsrechten, waaronder V&D-merken als Soho, Prijzencircus en Schoolcampus, is aanzienlijk meer betaald dan een paar ton."