Nieuws Actueel

Samenwerking tussen sport en bedrijfsleven

De Lokale Uitdaging, dat de samenwerking tussen lokale bedrijven en (sport-)verenigingen probeert te bevorderen, is een landelijk project. Dit is een voorbeeld van hoe het lokaal werkt.

Hans Beukema | Foto: Robert van Stuyvenberg 16 maart 2017

Pimkoenenvoorzitterdso

Een jongensdroom die werkelijkheid wordt. Zo ervaart Pim Koenen, voorzitter van DSO uit Zoetermeer, het bezoek van koning Willem-Alexander aan zijn club morgenmiddag.

De vorst geeft op het complex van de voetbalvereniging het startsein voor de 65ste Lokale Uitdaging en activeert tijdens deze bijeenkomst de website van de Zoetermeerse Uitdaging. "Het doel van zo’n Uitdaging is het vergroten van de leefbaarheid van de samenleving. Plaatselijke ondernemers en (sport-)verenigingen worden uitgebreid bij maatschappelijke projecten betrokken", zegt Koenen in het AD.

"Denk daarbij aan het organiseren van vakantiekampen voor kinderen uit bijstandsgezinnen of het behoud van een zwembad. Bedrijven en (sport-)instellingen kunnen elkaar zo gemakkelijker vinden", aldus Koenen. "Zoetermeer is de 65ste plaats met zo’n Uitdaging. De gemeente Zoetermeer heeft zich daar uitgebreid voor ingezet. De vorst en vorstin zijn beschermpaar van het programma waar alle Lokale Uitdagingen onder vallen. Mede om die reden verrichten Willem-Alexander (foto) of koningin Maxima af en toe de aftrap van een nieuwe Uitdaging."

De Zoetermeerder is voor twee dagen per week manager van het Zoetermeerse initiatief. Verder is er een bestuur van drie man, om alles in goede banen te leiden.

Koenen had niet kunnen vermoeden dat de koning uitgerekend zijn vereniging gaat bezoeken. "Vorige maand kreeg ik een telefoontje van het Koninklijk Huis. Ik stelde toen meteen DSO als locatie voor. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en de veiligheidsdienst van het Koninklijk Huis gingen enkele weken geleden na een veiligheidsinspectie van onze accommodatie akkoord. Genodigden, dat zijn een beperkt aantal vertegenwoordigers van bedrijven en instellingen, moeten bij aanmelding morgenmiddag ook hun geboortedatum doorgeven. De selectie was behoorlijk streng."

Koenen wil zijn accommodatie maar wat graag ter beschikking stellen voor bedrijven en maatschappelijke instellingen, om de Uitdaging in zijn stad tot een succes te maken. "Daarvoor heeft DSO voldoende ruimte. De gemeente verwacht steeds meer van sportverenigingen dat zij hun complexen ook voor andere doeleinden gebruiken. DSO stelt zijn accommodatie nu al ter beschikking voor politieke bijeenkomsten en een fysiotherapiepraktijk en binnenkort komt er kinderopvang."

Buurthuis

"DSO is bezig met een buurthuis van de toekomst. Zo’n Uitdaging kan het laatste zetje zijn om een bepaald initiatief met behulp van het bedrijfsleven van de grond te krijgen. Maatschappelijke instellingen moeten in de toekomst wel een pitch houden voor een plan dat ze graag willen realiseren." Koenen zet zichzelf in voor een beter topsportklimaat in Zoetermeer. "Daar spreek ik regelmatig met sportverenigingen over. We denken daarbij bijvoorbeeld aan een kenniscentrum voor sportclubs. Het bedrijfsleven kan ons daarbij helpen."

Zo’n Uitdaging kan het laatste zetje zijn om een bepaald initiatief met behulp van het bedrijfsleven van de grond te krijgen

DSO-voorzitter Pim Koenen