Nieuws Actueel

Sauna Saré in Oldenzaal deed camera’s jaren geleden al in ban

Er hangen al jaren geen camera’s meer bij Sauna Saré in Oldenzaal. Het bedrijf hoeft zich dus niet aangesproken te voelen door de waarschuwing die de Autoriteit Persoonsgegevens gisteren liet uitgaan naar alle sauna’s in Nederland. De privacywaakhond deed dat omdat er regelmatig klachten binnenkomen van saunabezoekers die camera’s zien hangen in ruimtes waar ze bloot zijn. Het filmen van naakte mensen zonder hun toestemming is verboden, maar nog heel wat sauna’s blijken die regel te negeren omwille van de veiligheid.

Van onze redactie 29 januari 2016

Beveiligingcamera stockpixabay

Bedrijfsleider Frank Bode van Saré snapt het dilemma, maar uit ervaring weet hij dat camera’s in kleedruimtes ‘niet echt nodig zijn’. Althans niet in Saré. Wij hadden vroeger ook camera’s. Uiteraard niet in sauna’s of douches, dat is nergens voor nodig. Maar in de kleedruimtes hebben wel bewakingscamera’s gehangen. Die hebben we jaren geleden al weggehaald omdat bleek dat het niet mocht. Dan moet je wat meer met het personeel regelen om de zaak veilig te houden. Maar eerlijk gezegd is dat niet eens echt nodig. De sociale controle in onze sauna is groot. Dat zorgt ervoor dat hier eigenlijk nooit iets gebeurt”, zo verklaart de bedrijfleider.

Steeds vaker gefilmdVolgens de Autoriteit Persoonsgegevens zetten organisaties steeds vaker cameratoezicht in en de technische mogelijkheden worden steeds geavanceerder. “Er zijn camera’s die kunnen roteren, inzoomen of geluid opnemen. Sommige camera’s kunnen niet alleen waarnemen, maar ook door middel van gezichtsherkenning personen identificeren.”

”Cameratoezicht kan een belangrijk middel zijn om bijvoorbeeld eigendommen te beschermen. Maar cameratoezicht betekent ook een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen”, zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. “Deze inbreuk kan groot zijn, zeker als mensen niet weten dat ze worden gefilmd en zich onbespied wanen.”

Foto: Pixabay