Nieuws Actueel

Saxion huisvest studentondernemers in Enschede

De metamorfose die het voormalige ziekenhuis aan het Ariënsplein de komende jaren ondergaat is ingezet. In een tijdsbestek van enkele maanden is 3.000 vierkante meter van de 50.000 vierkante meter door Saxion ingenomen. Vorige week, bij de opening van het academisch jaar, onthulde de hogeschool de naam van de nieuwste tak. Start!bySaxion huisvest er studentondernemers, zo staat in Tubantia.

ERWIN WAANDERS | Beeld: Frans Nikkels 15 september 2017

Saxion voor ondernemers Andre Roos Enschede

Directeur André Roos van het Saxion Centrum voor Ondernemerschap maakt maar wat graag tijd vrij voor een rondleiding in het voormalige ziekenhuis. Trots als hij is op wat hier de afgelopen maanden gerealiseerd is. "Toen we voor het eerst de plannen van de Belgische ontwikkelaar L.I.F.E. hoorden, konden we ons niet direct een voorstelling maken van wat hier staat te gebeuren. Nu we als eerste een plek hebben gekregen in dit enorme gebouw, begint het langzaam maar zeker te landen", zegt Roos.

Lees ook: Saxion wil gebouw voor student-ondernemers

Ondernemersklimaat Twente vergroten

De huisstijl is Saxion, maar de ruimte doet in niets denken aan een school of een ziekenhuis. Op 3.000 vierkante meter is ruimte genoeg voor jonge ondernemers en studenten die samen willen bouwen aan een toekomst. "Samenwerking is hier essentieel", zegt Roos. "Studenten, start-ups, MKB-Twente, Rabobank, stuk voor stuk hebben ze hier een plek of zijn ze aan ons verbonden. Allemaal om het ondernemersklimaat in Twente te vergroten en te verbeteren. En om studenten de kans te bieden al tijdens hun studie te ruiken aan het ondernemerschap.

Wij zeggen: blijf bij ons, proef en ervaar en leg contact met alle sectoren die je nodig hebt om je onderneming tot een succes ter maken. Maar alumni die onze hulp nodig hebben zijn ook welkom. We zijn een open organisatie voor iedereen die denkt dat we hem of haar verder kunnen helpen. Ondernemers van buiten met ideeën die op zoek zijn naar oplossingen, vinden bij ons ook een plek", zegt Roos. ,,Samen met de studenten komen ze tot mooie oplossingen en versterken ze elkaar."

Mogelijkheden voor jonge ondernemers

Wat opvalt in het vroegere ziekenhuis is dat vrijwel niets nog herinnert aan de historie. In een half jaar tijd is een complete vleugel verbouwd. Het is daarmee de aanzet tot het grotere geheel dat de komende jaren moet resulteren in een stadscampus die in Nederland zijn gelijke niet kent. "We zijn in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Delft geweest om te kijken en ideeën op te doen", erkent Roos. "Onze mogelijkheden zijn enorm. We hebben hier een eigen pitch-arena, waar vorige week al dankbaar gebruik van is gemaakt. In die arena leren we studenten en jonge ondernemers om hun onderneming onder de aandacht te brengen."

Roos erkent dat het een spannende tijd is geweest. De overstap naar het Ariënsplein was een sprong in het diepe. "Het is altijd afwachten hoe zoiets landt, maar we zitten er nu een week en het bruist hier al van de activiteiten." In elke hoek zitten studenten en ondernemers bij elkaar. In de grote hal bij de entree is het gezellig druk. Aan de overkant van de gang zit een onderneming in virtual reality. In een ouderwetse pipowagen kunnen gasten zich terugtrekken voor overleg. "We hebben getwijfeld of we die zouden plaatsen, maar je ziet het, het is nu al een succes", lacht Roos.

Studenten met ondernemerschap vertrouwd maken

Hij kijkt uit naar de komende jaren als de stadscampus meer en meer vorm gaat krijgen. "We zitten er met de neus bovenop en gaan profiteren van het feit dat we als eerste 'bewoner' in het oude ziekenhuis zijn geland. Met onze partners zoals Novel-T, Universiteit Twente, Spinnerij Oosterveld en Cee Cee liggen er volop kansen om hier een prachtige toekomst te hebben. Studenten krijgen een half jaar de tijd om zich met het ondernemerschap vertrouwd te maken en een weg te vinden in een netwerk van ondernemers en overige partners. De tijd dat hier patiënten werden verzorgd is voorgoed voorbij."

We zitten er nu een week en het bruist hier al van de activiteiten

André Roos