Nieuws Actueel

Scania ontspringt nog even de stakingsdans

De Zwolse vrachtwagenproducent Scania ontspringt nog even de stakingsdans. Nu de onderhandelingen tussen de bonden en werkgeversorganisatie FME over de cao grootmetaal weer van start gaan, richten de acties van de bonden zich voorlopig eerst op de drie noordelijke provincies.

Frans Ebeltjes 2 februari 2016

Vrachtwagen stockpixabay

De bonden hebben de FME laten weten dat ze de formele onderhandelingen willen hervatten. Dat zal deze, of anders volgende week gebeuren, zo is de verwachting. De afgelopen weken hebben de bonden hun achterban geraadpleegd. Daaruit is gebleken dat de werknemers vooral willen inzetten op een loonsverhoging en goede afspraken willen over de eigen zeggenschap over werktijden.

De hervatting van de besprekingen wil niet zeggen dat acties van de bonden worden opgeschort. Het conflict duurt nu al negen maanden, waarin doorlopend acties en daarna stakingen werden uitgeroepen. Ook de komende weken gaat dat door. Scania is in de regio Zwolle steeds een van de speerpunten van de bonden geweest. Twee keer kwam het al tot een staking in Zwolle. Afhankelijk van de besprekingen wordt bekeken of de pijlen nog een keer op Scania worden gericht.

Foto: Pixabay