Nieuws Actueel

Schimmenspel om varkensmiljoenen

Er is een schimmenspel gaande rond de miljoenen die de gemeente Nijmegen vorig jaar betaalde aan slachthuis en vleeshandel Hilckmann. Het geld - 21 miljoen euro - was bedoeld voor de verhuizing van het bedrijf naar het Brabantse Haps. Zo werd de werkgelegenheid behouden en kon de gemeente er huizen bouwen, schrijft De Gelderlander.

Chris van Alem en Harm Graat 1 maart 2016

Hilckmann 1

Lees ook: Champagne, danseressen en baangarantie

Vorig week maakte Hilckmann als donderslag bij heldere hemel bekend het bedrijf met onmiddellijke ingang te sluiten. De verhuizing is afgeblazen, ruim 250 banen gaan verloren.

Hilckmann wil niet zeggen waar het geld gebleven is. Wel kreeg het personeel te horen dat er 'voldoende middelen' zijn voor een sociaal plan voor de medewerkers, deels OostEuropese flexwerkers.

Dat roept vragen op, want het bedrijf lijdt al sinds 2010 onafgebroken verlies. De laatste jaren ging het om zo'n 2,5 miljoen euro per jaar. In feite is het bedrijf technisch failliet, blijkt uit de jaarstukken.

Op het Nijmeegse stadhuis is met verbijstering gereageerd. Wordt het 'verhuisgeld' tegen de afspraken in gebruikt voor een sociaal plan? Verdwijnt het in de zakken van eigenaren van het familiebedrijf?

Inmiddels heeft de gemeente beslag laten leggen op de bezittingen van het slachthuis en haar bestuurders. Dat gebeurde nadat Hilckmann liet weten alleen nog via advocaten te willen communiceren.

Reinier Kole, woordvoerder van het Nijmeegse bedrijf, meldde gisteren dat er 'op heel korte termijn juridische stappen te verwachten zijn'. Waarschijnlijk gaat Hilckmann de rechter vragen het gemeentelijke beslag op haar bezittingen op te heffen.

Nijmegen onderzoekt momenteel alle mogelijkheden om het geld terug te krijgen. Wethouder Bert Velthuis denkt later deze week meer duidelijkheid te kunnen geven. Hij wil vooralsnog niet ingaan op de vraag waarom de 21 miljoen euro vorig jaar zomer in één keer is uitgekeerd; een resterend bedrag dat met de uitkoop is gemoeid - 6,6 miljoen - zou wél pas rond het moment van de daadwerkelijke verhuizing naar Haps (eind 2017) in fases worden uitgekeerd.

Nijmeegse raadsleden zeggen niet te zijn geïnformeerd over de 21 miljoen ineens. De deal met Hilckmann was overigens een bevoegdheid van het college van B en W, al was de gemeenteraad er zijdelings bij betrokken.

Gemeenteraadsleden tonen zich hooglijk verbaasd over de ontstane situatie. "Ik voel me ontzettend beduveld, maar ik weet alleen nog niet precies door wie allemaal", zegt GroenLinksraadslid Noël Vergunst.

Verschillende ingewijden uit politiek en gemeentebestuur gaven gisteren aan al langer te hebben gevreesd voor het scenario dat zich nu lijkt te ontrollen. Het gevoel leefde dat het slachthuis, gelegen in nieuwbouwwijk Waalfront, gewoon voor zoveel mogelijk geld uitgekocht wilde worden om vervolgens de stekker eruit te trekken.

Omdat werd betwijfeld of Hilckmann wel echt wilde verhuizen, hanteerde het vorige college van burgemeester en wethouders een vertragingstactiek. De al jaren slepende onderhandelingen over uitkoop en verhuizing werden stilgelegd in de verwachting dat het noodlijdende bedrijf vanzelf zou omvallen.

Het in 2014 aangetreden, nieuwe stadsbestuur koesterde minder wantrouwen jegens de Hilckmanndirectie en focuste vooral op het behoud van werkgelegenheid. Politieke insiders stellen dat Hilckmann en de bank afgelopen voorjaar de druk opvoerden om alsnog tot een snelle uitkoop en verhuisdeal te komen. Die werd in juli 2015 beklonken.

Dat de stilgevallen export naar China de reden is voor de bedrijfssluiting, zoals Hilckmann zelf aangeeft, wordt op het stadhuis ernstig betwijfeld. De gemeente zegt in er in ieder geval nooit over geïnformeerd te zijn.

Ook vakbond FNV plaatst vraagtekens. "Dat Chinaverhaal hebben wij vorige week pas voor de eerste keer gehoord", zegt bestuurder Wilma Daams. Zij vermoedt dat ING Bank, dat samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij voor 34 miljoen euro deel zou nemen aan de in totaal 65 miljoen kostende nieuwbouw, een streep door de verhuizing zette. ING was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Noël Vergunst GroenLinks : 'Ik voel me ontzettend beduveld, alleen weet ik nog niet door wie allemaal'