Nieuws Actueel

Schiphol evalueert klimaatacties met binnendringende demonstranten

Schiphol gaat de acties van klimaatactivisten die zaterdag het terrein van de luchthaven binnendrongen, evalueren met betrokken partijen. Dat laat een woordvoerster van het vliegveld weten. Schiphol is volgens haar nog steeds van mening dat het Schipholterrein goed beveiligd is.

ANP 7 november 2022

ANP071122205 1

Op de luchthaven waren zaterdag de hele dag acties. Zo'n vierhonderd activisten van Greenpeace en Extinction Rebellion kwamen het terrein van Schiphol-Oost op, nadat ze onder meer met een slijptol een hek hadden doorgezaagd. Vanaf Schiphol-Oost worden de zaken- en privévluchten met kleine vliegtuigen afgehandeld. Een deel van de actievoerders ketende zich vast aan een aantal toestellen. Anderen fietsten rond op het platform. De marechaussee heeft uiteindelijk ongeveer driehonderd mensen gearresteerd.

"Na een dergelijke grote inzet wordt altijd geëvalueerd met de betrokken partijen. Dat gaat nu ook gebeuren", aldus de zegsvrouw van Schiphol. Maar ze wijst er ook op dat al het hekwerk op de luchthaven voldoet aan nationale en internationale wet- en regelgeving. "Het terrein van Schiphol wordt continu gemonitord en het bevoegd gezag komt direct in actie als dat nodig is. Zo ook zaterdag. De Koninklijke Marechaussee heeft het betreffende platform afgeschermd en al het andere vliegverkeer op Schiphol kon onveranderd doorgaan."

Betreurenswaardig

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen noemden het eerder op maandag "betreurenswaardig" dat de demonstranten het terrein van Schiphol konden binnendringen. Dit mag niet nog een keer gebeuren, liet de belangenvereniging voor de luchtvaartmaatschappijen BARIN weten.

"Een vliegveld moet een goed afgeschermd terrein zijn, een plek waar je alleen met bepaalde permissie en een pasje naar binnen kan", betoogde BARIN-voorzitter Marnix Fruitema. "Schiphol zal samen met de bevoegde instanties nauwkeurig moeten analyseren hoe het mogelijk was dat zo veel mensen relatief eenvoudig verboden terrein op konden komen. Onder meer door de zwakke plekken in kaart te brengen." Wel benadrukt hij te begrijpen dat het hier om een "ongelukkig incident" gaat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws