Nieuws Actueel

Schipperdouwesarchitectuur zoekt verbinding met natuur

Misschien staat het groenste crematorium van Nederland straks wel aan de rand van Borne. Daar verrijst in 2018 een energieneutraal gebouw dat opgaat op in het bestaande landschap. Het ontwerp is het resultaat van teamwork, zeggen de ontwerpers Martine Schipper en Hans Douwes van schipperdouwesarchitectuur. “Een gebouw wordt pas goed als je met verschillende disciplines in een vroeg stadium aan tafel te zit. Laat iedereen doen waar hij goed in is.” Deel 28 uit de serie Twente Duurzaam.

Marco Krijnsen 3 januari 2017

Schippers Douwes

Het Deldense architectenbureau consulteert vóór de eerste schets altijd een reeks deskundigen, van de installateur tot de landschapsarchitect. Het leidt in Borne tot een duurzaam complex dat past in de landelijke omgeving. Niet alleen oogt het crematorium als een strakke boerenschuur, ook wordt straks om eeuwenoude bomen heen gebouwd. Verder worden veel natuurlijke materialen gebruikt voor zowel het gebouw als de inrichting van het terrein.

360 graden panorama

Op vergelijkbare wijze ontwierp schipperdouwesarchitectuur een volledig zelfvoorzienende landschaplodge. De lodge, bedoeld als verblijfsaccommodatie in de natuur, heeft geen aansluiting voor gas, elektra en water nodig. Dankzij het vele glas kunnen de bewoners genieten van een 360 graden panorama. De eerste twee landschaplodges worden in 2017 geplaatst in Twente.

Houten lamellen

Een gebouw is niet alleen duurzaam door het gebruik van natuurlijke materialen of het plaatsen van zonnepanelen, vinden Douwes en Schipper. Het heeft ook te maken met de ligging. “In Wierden hebben we een energieleverend passiefhuis ontworpen met een houten lamellenconstructie op de zuidgevel. De lamellen zorgen in de zomer voor natuurlijke koeling. Maar als de zon ’s winters laag staat, komt het licht, samen met de warmte, juist het huis binnen.”

Wonen in voorbeeldwoning

De architecten Martine Schipper en Hans Douwes wonen in een schuurwoning net iets buiten Delden. Ze maakten het ontwerp voor landgoedeigenaar Twickel, die het oude erf een nieuwe invulling wilde geven. Toen hun ontwerp werd geselecteerd, besloten Douwes en Schipper er zelf te gaan wonen en werken. Het is daarmee een voorbeeldwoning. Opvallend onderdeel is de centrale serre, die bij een winterse zon het huis op natuurlijke wijze verwarmt.

Twentse Duurzame Bedrijven

Tijdens het Business Festival op 20 april 2017 maakt De Ondernemer bekend welk bedrijf zich het meest duurzame bedrijf van Twente mag noemen.

> Lees meer over het Business Festival

In de serie Twente Duurzaam verscheen eerder:

> Som= geeft bestaand vastgoed graag een tweede kans> Koelplan zet vol in op duurzame toekomst> SKO scoort met duurzaamheidsstraat > AGRO-nrg> Advies van Extend: een investering die zichzelf terug verdient